Linkovi

Zastupnicki dom Kongresa usvojio zabranu svih oblika kloniranja ljudskih bića (1/8/01) - 2001-08-06


Prijedlog zakona, koji je nocas usvojio Zastupnicki dom, u kojem vecinu imaju republikanci, predvidja kazne zatvora do deset godina i novcane kazne do 10 milijuna dolara za svaki pokusaj kloniranja ljudskih bica. Prijedlog sada odlazi u Senat, a predsjednik Bush vec ga je podrzao. Iako se zastupnici slazu da se ljudi ne bi trebali klonirati, ne slazu se oko mogucnosti kloniranja ljudskih embrija u istrazivanjima usmjerenim na otkrivanje novih lijekova. Evo sto je rekla demokratska zastupnica iz New Yorka Louise Slaughter: "Ukoliko ugusimo medicinska istrazivanja, najteze ce biti pogodjeni pacijenti, s obzirom da postoji potencijal za pronalazenje lijekova za niz bolseti, ukljucujuci dijabetes, rak, srcane bolesti, mozdani udar, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, te ozljede kicme i multipla skleroza."

No, mnogi protivnici prava na pobacaj, kao sto je republikanski celnik Tom Delay, protive se uporabi ljudskih embrija u medicinskim istrazivanjima. "Ova izrabljivacka tehnika nije nista bolja od neodgovornog rudarstva. Tu se gubi ocuvanje ljudskog zivota," kazao je on.

Predsjednik Bush treba uskoro odluciti hoce li dozvoliti financiranje medicinskih istrazivanja, u kojima se koriste ljudski embriji, iz saveznog proracuna.

XS
SM
MD
LG