Linkovi

Danas 20. rodjendan MTV-a (1/8/01) - 2001-08-06


Kablovska glazbena televizijska mreza MTV temeljito je izmijenila glazbenu industriju prikazujuci video spotove 24 sata dnevno. Ta je originalna ideja dovela do osnivanja i drugih glazbenih televizijskih mreza, kao sto su VH-1, te TNN i CMT, koji su se specijalizirali za country glazbu. MTV je danas nezaobilazni dio karijere svakog glazbenika, a upravo na danasnji dan slavi svoj - 20. rodjendan.

Hit grupe Buggles "Video Killed the Radio Star" bio je jedan od prvih video spotova koji je MTV emitirao na svoj prvi dan rada - 1. kolovoza 1981. Tijekom prvih nekoliko tjedana emitiranja, neprestano se prikazivalo oko 250 video spotova. Unatoc pomanjkanju reklama i kritikama medijskih skeptika u njegovim prvim danima, MTV je postao najveca svjetska televizijska mreza, koja emitira programe na vise svjetskih jezika u preko 300 milijuna kucanstava. Steven Tyler, pjevac rock sastava Aerosmith naziva MTV "dijelom konstrukcije satora cirkusa rock and rolla". MTV je pomogao karijerama super-zvijezda kao sto su Madonna, Michael i Janet Jackson, Cindy Lauper, Billy Idol, kao i mnogim new wave sastavima iz osamdesetih. Britanski sastav Duran Duran otisao je i korak dalje svojim kinematografskim pristupom video-spotovima za svoje hitove, kao sto je bio "Rio".

MTV je domove diljem svijeta donio i nove glazbene stilove, poput hip-hopa i alternativnog rocka. Iako se kontroverze oko nasilja, spolnosti i prostackih izraza u nekim video-spotovima nastaljvaju i danas, utjecaj koji je MTV izvrsio na glazbenu scenu ne moze se zanemariti. Rapperica i skladateljica Eve, koja predstavlja novu generaciju hip-hop glazbenika, nada se da ce svojim video-spotovima pozitivno utjecati na zivote svojih mladih obozavateljica. Za gledatelje starije od trideset godina,

MTV je 1985. uveo drugu glazbenu mrezu - VH-1. Godinu dana kasnije obje su mreze u programe pocele ukljucivati i emisije, koje nisu bile strogo glazbene, kao sto su kvizovi, rock filmovi i reprize starih televizijskih serija. Kada je MTV uveo svoju emisiju "Unplugged", u kojoj su glazbenici nastupali u samom studiju, zvijezde poput Erica Claptona i Roda Stewarta ostvarile su milijune dolara od albuma snimljenih uzivo tijekom emisija. 1993, MTV je uveo i animiranu seriju, ciji su glavni likovi Beevis and Butthead postali anti-junaci cijele jedne generacije. Poslusajmo nekoliko taktova njihovog kontroverznog dueta sa Cher.

Godine 1992, MTV se pozabavio i predsjednickim izborima pozvavsi kandidata Billa Clintona da odgovara na pitanja publike u studiju. Njegovo gostovanje na MTV-u odigralo je vaznu ulogu u pridobivanju podrske mladih glasaca. MTV danas svake godine dodjeljuje nagrade za najbolje video-spotove, kao i za postignuca na filmu i u svijetu mode. I dalje prati sve znacajne trendove, ukljucujuci u svoj program mladenacke bandove, tinejdzerske pop dive, hip-hop glazbenike i alternativne rockere. MTV-ove web stranice na adresi mtv.com donosi profile glazbenika, njihove video-spotove i momente koji su oblikovali modernu glazbu u proteklih dvadeset godina.

Veceras se proslava nastavlja koncertom u Dvorani Hammerstein u New Yorku.

XS
SM
MD
LG