Linkovi

Haaški Tribunal nije konzistentan - razgovor s Ninom Bang-Jensen  (3/8/01) - 2001-08-06


Haski Tribunal jucer je na 46 godina zatvora osudio Radislava Krstica, generala vojske bosanskih Srba. Krstic - kojeg se smatra jednim od odgovornih za masakre Bosnjaka nakon pada Srebrenice - osudjen je, medju ostalim, i za genocid. Radi se o prvoj presudi koju je haaski Tribunal izrekao za genocid.

Nina Bang Jensen je ocekivala stroziju kaznu. "Krstic je osudjen za hladnokrvno i plansko ubojstvo tisuca civila", kaze gospodja Jensen, dodajuci da su tuzitelji trazili kaznu u duzini nekoliko dozivotnih kazni zatvora. "Cini se da suci ostavljaju mjesta za Karadzica i Mladica" - kaze ova americka pravnica. Ona smatra da je jucerasnja presuda u izvjesnom smislu uznemirujuca jer pokazuje da Tribunal odlucuje na ne-konzistentan nacin. "Razliciti suci imaju razlicit pristup pojedinim slucajevima, i to me vrlo zabrinjava", kaze ona, dodajuci da bi svatko tko se pojavi pred sudom trebao imati isti tretman.

Razlike izmedju strazara i generala

Zamolili smo je da pojasni ovu svoju tvrdnju. "Na primjer, "slucaj Jelisic", gdje je kazna bila 40 godina zatvora. Goran Jelisic, bivsi strazar u jednom srpskom logoru u Bosni, osudjen je za zlocine protiv covjecnosti i krsenje medjunarodnog ratnog prava i obicaja rata. Genocid je bio takodjer dio optuznice, no taj se dio nije mogao dokazati. Dokazano mu je bilo 12 ili 13 ubojstava. Tesko je usporedjivati slucajeve, kazna se ne moze linearno odredjivati prema broju ubijenih. U odredjivanju kazne uzima se u obzir niz cimbenika. Medjutim, malo je cudno da strazar dobija 40 godina zatvora, a general optuzen za genocid samo sest godina vise" - rekla je Nina Bang-Jensen.

Spomenula je i slucaj generala Tihomira Blaskica, kojem je dosudjeno 45 godina zatvora, za "vrlo ozbiljne zlocine, ali ne i genocid." Ona napominje da nije procitala svu sudsku dokumentaciju vezanu uz jucerasnju odluku - nekih 200 stranica. Bez obzira na to, gospodja Jensen smatra da je sud Radislavu Krsticu trebao izreci stroziju kaznu.

Kako postupaju profesionalni vojnici?

Direktorica Koalicije za medjunarodnu pravdu takodjer je kritizirala i dijelove suceve zavrsne izjave u procesu protiv bivseg generala vojske bosanskih Srba. Prema izvjestajima novinskih agencija, sudac Almiro Rodrigues je objasnjavajuci svoju odluku generalu Krsticu rekao: "u srpnju 95. vi ste pristali na zlodjelo" - sto upucuje na izvjesnu osudjenikovu pasivnost kada su u pitanju zlocini kod Srebrenice. "Sudac je takodjer rekao da je on svjestan da je gospodin Krstic profesionalni vojnik. Sudac je dodao, obracajuci se Krsticu - "svjesni smo da volite svoj posao i da ne biste svojevoljno pocinili ova djela."

Zelim reci, rekla je Nina Bang-Jensen, da se profesionalni vojnici ne ponasaju onako kako se ponasao general Krstic. "Upravo profesionalne vojnike najvise vrijedja kada se rat poistovjecuje s arbitrarnim masovnim ubojstvima. Hladnokrvna pogubljenja tisuca civila - samo zato sto su pogresne nacionalnosti - po mom misljenju ne bi podrzao niti jedan profesionalni vojnik" - smatra Nina Bang Jensen, direktorica Koalicije za medjunarodnu pravdu, ne-vladine organizacije koja lobira za kaznjavanje ratnih zlocina.

XS
SM
MD
LG