Linkovi

Najzabavnije radno mjesto na svijetu (1/8/01) - 2001-08-06


Po misljenju Teda VanCleavea, jedno od najzabavnijih radnih mjesta na svijetu je ono u americkom Uredu za patente i zastitne znakove. Prije nekoliko godina, gospodin VanCleave, inace marketinski strucnjak iz San Diega, pozelio je registrirati vlastiti patent za cestitke na napuhavanje. No, nasavsi se u Uredu za patente, otkrio je da, osim njegovog potencijalnog patenta, postoje deseci, pa i stotine patenata koje bi se moglo okarakterizirati najblaze kao - apsurdne.

Ted VanCleave na koncu nije registrirao vlastiti patent, ali su ga smijesni proizvodi maste drugih izumitelja toliko zabavili da je napravio web sajt, kako bi ih predstavio siroj javnosti. Adresa web sajta je, potpuno u skladu s temom, www.totallzabsurdinventions.com. Prije kratkog vremena objavio je i knjigu u kojoj je opisao stotinjak najnevjerojatnijih izuma.

Evo i nekoliko njegovih favorita: "Povrtna glavica" naziv je plasticnog kalupa koji se stavi na mlado povrce u povrtnjaku. Rastuci, povrce dobiva oblik kalupa - recimo, zucchini u obliku srca, ili kvadraticni patlidzan ... Tu su i "Tronoge hulahopke" - kada na jednoj nogavici ode ocica, samo se navuce rezervna treca nogavica.

Gubitku suvisnih kilograma tjelesne tezine posveceno je mnogo apsurdnih izuma, a medju njima i nekoliko alarmnih uredjaja. Recimo, "Alarmna vilica" usporit ce proces uzimanja hrane, tako sto se na njoj, nakon svakog unosenja zalogaja, upali crveno svjetlo. Tek kada se svjetlo promijeni, poput semafora, u zeleno, moze se uzeti slijedeci zalogaj. Za razliku od ovog optickog alarma, naprava nazvana "Ruko-usni alarm" djeluje kao akusticki zastrasivac. Svojevrsna narukvica, opremljena senzorima, pisti svaki puta kada se ruka primakne ustima. Nije receno sto se dogadja kada se ustima primakne druga ruka, a, u njoj, recimo - sladoled.

Sladoledu, pak, posvecen je izum nazvan "Motorizirani kornet". U opisu rada ove naprave, njezin je izumitelj napisao, doslovce, "ona pretvara tipicni cin lizanja sladoleda u kornetu u raskosni dijapazon kreativnih i zabavnih mogucnosti, ukljucujuci i stvaranje tunela u sladoledu vlastitim jezikom, kao i oblikovanje zanimljivih oblika i sara na povrsini lizanog sladoledaz". Poanta izuma je da se kornet rotira!

Jedan dosjetljivi izumitelj sjetio se jos sedamdesetih godina da patentira posebni nacin cesljanja kose celavaca. Po njemu, kosa se prebacuje preko cele s obje strane, kao i odostraga, a svaki se sloj dobro pospreja lakom za kosu. Citav niz izumitelja svoju je domisljatost posvetio zahodskoj dasci - tako postoje one koje se zagrijavaju, one koje sviraju kad senzor registrira potencijalnog korisnika, kao i one koje svijetle, kako bi ih se, tijekom nocnog pohoda u kupaonu, lakse uocilo.

I, za kraj, izumiteljski spomenik otudjenju - gladilica za kucne ljubimce! Kako je to opisao autor izuma, "kada ljudski simbiont u vezi izmedju covjeka i psa nema vremena za gladjenje svog kaninskog simbionta, tu je Pet Petter!" Pas ce potrebnu njeznost pronaci u napravi pricvrscenoj uz zid, koja ce, nakon sto ga uoci senzorskim okom, pokrenuti mehanicku ruku, na cijem se kraju nalazi proteza sake i pogladiti psa. Prema izumitelju, naprava se moze koristiti i za gladjenje manje djece!

XS
SM
MD
LG