Linkovi

SAD podržavaju grčke striktne ekonomske mjere


SAD podržavaju grčke striktne ekonomske mjere
SAD podržavaju grčke striktne ekonomske mjere

Grčka traži od SAD da zajedno s 20 industrijskih i zemalja u razvoju, poduzmu akciju protiv spekulanata

<!-- IMAGE -->

Razgovori predsjednika Obame s grčkim premijerom Gergeom Papandreouom, koji danas posjećuje Bijelu kuću, koncentrirani su na Afganistan i financijske reforme. U izjavi prije susreta Bijela je kuća priopćila da će dvojica čelnika govoriti o ekonomskim reformama, kontinuiranoj suradnji u Afganistanu i na sprječavanju proliferacije oružja. Vjeruje se da grčki premijer traži podršku za svoja nastojanja da izvuče zemlju iz financijske krize koja je zaprijetila gospodarskom oporavku cijele Europe.

Grčka traži od Sjedinjenih Država da, u suradnji sa skupinom 20 industrijskih i zemalja u razvoju, poduzmu akciju protiv spekulanata, odnosno ulagača koji kupuju milijarde dolara u obveznicama grče vlade povećavajući tako kamatnu stopu koja treba biti plaćena na te obveznice. Grčka kaže da je spekulanti prisiljavaju da posuđuje novce po vrlo nepovoljnim kamatnim stopama što joj znatno otežava otplatu ogromnog duga.

Nakon razgovora s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton grčki je premijer rekao da Grčka ne traži da je se izbavi iz teške financijske situacije već samo želi istu kamatnu stopu kao i druge zemlje. U govoru koji je održao u Washingtonu Papandreou je izjavio da Europa i Sjedinjene Države trebaju poručiti spekulantima da se ovo ne može nastaviti. Ekonomski analitičari tvrde da, ukoliko se financijska kriza iz Grčke proširi na druge zemlje, posebno će biti ugrožena Španjolska, Portugal, Irska i Italija, te da, u tom slučaju, kriza mogla prerasti i u globalnu financijsku krizu.

XS
SM
MD
LG