Linkovi

Unatoč nasilju Iračani izašli na birališta u velikom broju


Unatoč nasilju Iračani izašli na birališta u velikom broju
Unatoč nasilju Iračani izašli na birališta u velikom broju
<!-- IMAGE -->

Iračani su danas stali u redove kako bi glasovali u parlamentarnim izborima unatoč nizu napada u zemlji u kojima je poginulo najmanje 38 osoba. Sigurnost je bila ključno pitanje kampanje jer tko god bude predvodio novu vladu nadgledat će američko povlačenje iz Iraka.

Milijuni iračkih birača ignorirali su prijetnje pobunjenika o ometanju izbora te su izašli u velikom broju na birališta kako bi glasovali za novi parlament. Glasnogovornik iračke vojske, general Qassim Ata, rekao je da su pobunjenici pokušali ustrašiti ljude, ali u tome nisu uspjeli.

General kaže da je na izbore izašli više birača nego ranije. Snage sigurnosti uspostavile su kontrolne točke i ophodnje diljem zemlje, uspostavljeni su rigorozni redarstveni satovi, a granice i zračne luke su zatvorene. Očekuje se da će polovina od preostalih američkih vojnika u Iraku napustiti tu zemlju do kraja kolovoza, a drugih oko 50 tisuća do kraja godine. Ovo su drugi nacionalni parlamentarni izbori u Iraku od invazije na tu zemlju 2003. godine.

Birališta su zatvorena i prebrojavanje glasova je počelo. Ujedinjeni narodi navode da se prvi rezultati neće znati danima. Ne očekuje se da će jedna stranka sama odnijeti pobjedu te je vjerojatno da će biti formirana koalicijska vlada. Američki predsjednik Barack Obama čestitao je Iračanima što su izašli na glasovanje unatoč nasilju.

XS
SM
MD
LG