Linkovi

Deset filmova nominirano za Oskara za najbolji film


Deset filmova nominirano za Oskara za najbolji film
Deset filmova nominirano za Oskara za najbolji film
<!-- IMAGE -->

Hollywood je spreman za večerašnju dodjelu Oskara. Ovogodišnja dodjela nagrada američke Akademije za igrani film obilježena je proširenom listom konkurenata u ključnoj kategoriji – deset filmova je u konkurenciji za Oskara za najbolji film. Svake godine, nagradama Akademije za igrani film odaje se počast najboljima u filmskoj industriji.

Predsjednik akademije Tom Sherak kaže da glasači za Oskare – među kojima su vrhunski redatelji, glumci i drugi iz filmske branše – ove godine razmatraju u kategoriji najboljeg filma ostvarenja vrlo raznorodnih žanrova: "Činjenica da nam je naših 5777 članova s pravom glasa pružilo deset tako sjajnih, raznolikih filmova znači da imamo praktički za svačiji ukus ponešto."

Od 1943. godine, završni izbor za najbolji film bio je sužen na pet nominacija. No, ove godine, Akademija je proširila broj nominacija na deset, dijelom i da bi potaknula zanimanje i povećala gledanost televizijskog prijenosa svečane dodjele Oskara. Premda diljem svijeta stotine milijuna gledatelja prate svečanost, američko je gledateljstvo kontinuirano opadalo.

Jedan od favorita za Oskara za najbolji film je science fiction priča „Avatar“, redatelja Jamesa Camerona. Film, koji se u kinima prikazuje u trodimenzionalnoj verziji, oborio je sve rekorde po prodaji kino karata. U konkurenciji je još jedan science fiction film, „District 9“, čija je radnja smještena u Južnu Afriku, a poruka jako društveno angažirana.

Među deset nominiranih filmova, dva imaju vrlo jake ženske likove, te su njihove protagonistice nominirane za Oskare za najbolju žensku glavnu ulogu. „The Blind Side“ je priča o tinejđerskom igraču američkog nogometa, s problemima, kojemu pomažu jedna žena i njezina obitelj; Sandra Bullock, protagonistica glavne ženske uloge, jedna je od favoritkinja za Oskara u svojoj kategoriji. „An Education“ je film smješten u London, šezdesetih godina prošlog stoljeća, a govori o odrastanju jedne tinejđerke; Carrie Mulligan, koja glumi tu tinejđerku, nominirana je za Oskara.

Uz spomenuti "Avatar", najjači favorit za naslov najboljeg filma je „The Hurt Locker“, redateljice Kathryn Bigelow. Zvijezda filma, Jeremy Renner, nominiran je za Oskara za najbolju mušku glavnu ulogu.

Film s radnjom iz Drugog svjetskog rata redatelja Quentina Tarantina, „Inglorious Basterds“, također je kandidat za Oskara za najbolji film, dok je Tarantino nominiran za najboljeg redatelja, a Christoph Waltz se smatra favoritom za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu za svoju interpretaciju nacističkog pukovnika.

Film o crnačkoj tinejđerki čiji je život vrlo mračna priča, „Precious“, osim nominacije za najbolji film, nosi i nominacije za najbolje ženske uloge – i glavnu i sporednu – za svoje zvijezde Babourey Sidibe i Mo'Nique, te za najboljeg redatelja za Leeja Danielsa.

Crna komedija braće Joela i Ethana Coena, „A Serious Man“, među nominiranih je deset kandidata za Oskara za najbolji film, kao i animirani film „Up“, o jednom starcu i njegovom nezvanom mlađahnom gostu koji se otisnu na putovanje neobičnim načinom zračnog prijevoza.

I, na koncu, deseti nominirani film je „Up in the Air“, priča o putujućem konzultantu koji za razne kompanije provodi otkaze među njihovim uposlenicima, a sam ima probleme u ostvarivanju osobnih veza. Film je priskrbio nominaciju u kategoriji najboljeg redatelja za Jasona Reitmana, najbolje muške glavne uloge za Georgea Clooneya, te dvije nominacije u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge za Veru Farmigu i Annu Kendrick.

Predsjednik akademije Tom Sherak, veteran među direktorima filmskih studija, kaže da se proširena nominacija, s deset filmova umjesto pet, već pokazala jako dobrom za svečanost dodjele Oskara: "Od svih godina koje sam proveo uključen u dodjelu Oskara, ne sjećam se da je ikad ranije bilo toliko govora o filmovima, bez obzira hvali li se odluka o povećanju broja nominacija ili ju se kritizira. Svi o tome pričaju."

U većini kategorija, birači Akademije daju samo po jedan glas, no, ove godine, u kategoriji najboljeg filma, oni mogu poredati svoje favorite od prvog do desetog. Pravila su prilično komplicirana, ali su takva da film koji je više puta rangiran na drugo ili treće mjesto može na koncu pobijediti film koji je više birača stavilo na prvo mjesto.

XS
SM
MD
LG