Linkovi

Popularnost rekreacijskih vozila u SAD-u


<!-- IMAGE -->

Ovo je vozilo poznato kao ‘dom na kotačima’ – ima kuhinju, dnevni boravak, često i spavaću sobu, a može ga se vidjeti na cestama diljem Amerike. U Sjedinjenim Državama ima ih više od milijun i pol. Postoje razne vrste – od jednostavnih pick-up kamiona, na koje se prikopča kamp kućica, do luksuznih rekreacijskih vozila, takozvnaih RV-ija, koji su veličine autobusa.

Budući da je godišnji odmor u ovakvoj ‘pokretnoj kući’ često jeftiniji od hotela, moglo bi se pretposatviti da je ona u ekonomskoj krizi vrlo popularna. No, to nije slučaj. 2004. godine bilo je prodano 62 tisuće novih mobilnih kućica, a prošle godine tek dvadesetak tisuća! Narudžbe za ovu godinu su, doduše ,nešto povećane, uslijed povoljnijeg kreditnog tržišta.

U zapadnom dijelu Sjedinjenih Država, gdje je većina nacionalnih parkova i puno mjesta za kampiranje, mogu se vidjeti tisuće ovih vozila. Njihovi vlasnici imaju svoje udruge, časopise, kao i nacionalnu organizaciju, a dva puta godišnje održavaju i svoje konvencije. U većini turističkih mjesta nailaze na dobrodošlicu, budući da se najčešće radi o umirovljenicima ili obiteljima sa djecom.

Mnogi od njih ‘prešli’ su svih 50 saveznih država. Susjedi često idu na ovakva putovanja zajedno, te dijele troškove goriva, hrane, i - naravno - dijele smijeh i uspomene. Bez obzira što troše mnogo benzina, trošak ‘doma na kotačima’ iznosi tek jednu petinu svote koja na godišnjem odmoru ‘ode’ na avionske karte, restorane i hotele.

XS
SM
MD
LG