Linkovi

Američki konzervativni pokret Tea-party prilično je razjedinjen


Američki konzervativni pokret Tea-party prilično je razjedinjen
Američki konzervativni pokret Tea-party prilično je razjedinjen

<!-- IMAGE -->

Kako se čini, ova će godina biti dobra godina za američke konzervativce. Popularnost predsjednika Baracka Obame i Demokratske stranke sve je manja, dok republikancima raste. Oporbena Republikanska stranka nada se pobjedi na izborima za Kongres u studenom.

Prvi i najglasniji protivnici reforme zdravstva koju je predložio predsjednik Obama bili su konzervativni aktivisti na terenu, u stotinama američkih gradova i mjesta. Njihov bijes zbog - kako tvrde - širenja državne birokracije temelj je tzv. pokreta tea-party. Pokret je nazvan po povijesnom događaju s kraja 18. stoljeća kada su britanske kolonije u Sjevernoj Americi prosvjedovale protiv porezne politike Londona.

Pokret je ovim riječima opisala Sarah Palin, bivša guvernerka Aljaske i republikanska kandidatkinja za dopredsjednicu države na posljednjim izborima.

"Pokret ne funkcionira po načelu vođa i sljedbenika. Odluke koje se donose u bazi, na terenu, prisilile su obje stranke da se počnu mijenjati. I to je jako dobro."

Republikanska stranka se nada da će joj na skorim izborima koristiti nezadovoljstvo tisuća konzervativnih aktivista i građana općenito. Nedavnu nacionalnu konvenciju pokreta Tea-party posjetili su svi glavni republikanski pretendenti za predsjedničku kandidaturu.

No, pokret nije jedinstven – jedna se struja najviše opire navodnom širenju državne kontrole iz Washingtona, dok druga zastupa tradicionalna konzervativna gledišta u vezi društvenih pitanja kao što su pobačaj i prava homoseksualaca. Iako je riječ o tradicionalnim pristašama Republikanske stranke, pripadnici pokreta tea-party nisu niti s njom odveć zadovoljni. O tome govori čelni republikanac u Zastupničkom domu Eric Cantor.

"Očito je da je zemlji dosta demokrata, međutim nije posve uvjerena da bi mi, republikanci, bili bolji. Zbog toga, moramo pokazati građanima da ćemo mi provesti istinske reforme."

Demokrati kritiziraju Republikansku stranku što manipulira američkim strahom od tzv. Velikog brata u obliku državne birokracije. Predsjednik Obama posebno se osvrnuo na republikanske kritike reforme zdravstva.

"Po vašim riječima, moja reforma zdravstva je neka vrst boljševičke zavjere. Vi ste moj plan građanima predstavili upravo na taj način."

<!-- IMAGE -->

Konzervativci su, osim zdravstva, napali i energetsku politiku Bijele kuće, kao pokušaj države da nacionalizira još jedan veliki sektor gospodarstva. Iako su te kritike uspješne – popularnost demokrata je znatno niža nego prije godinu dana – Larry Sabato sa sveučilišta Virginije tvrdi da konzervativni tabor nije jedinstven.

"Republikanci su međusobno zavađeni. Ima sukoba među samim političarima u čelništvu. Tu je i sukob između aktivista iz pokreta tea-party i čelništva stranke, kojem zamjeraju da nije dovoljno konzervativno. Međutim, te sukobljene strane imaju zajedničkog protivnika – predsjednika Obamu. On ujedinjuje njihov pokret i stranku."

Većina političkih analitičara slaže se da će Republikanska stranka na izborima ove jeseni u Kongresu osvojiti nova mjesta, a možda će i zadobiti većinu u jednom ili oba njegova doma.Koliko će za tu pobjedu biti zaslužan konzervativni pokret tea-party – još se ne zna.

XS
SM
MD
LG