Linkovi

4. ožujka


4. ožujka
4. ožujka

1933. - Franklin Delano Roosevelt postao 32. predsjednik SAD

<!-- IMAGE -->

Četvrtog ožujka 1933., Franklin Delano Roosevelt postao je 32. predsjednik Sjedinjenih Država. Roosevelt je došao u Bijelu kuću u trenutku kad je Amerika prolazila kroz tešku ekonomsku krizu, a milijuni Amerikanaca bili su bez posla.

Inauguralni govor novog predsjednika, kojeg su putem radio valova pratili deseci milijuna ljudi diljem Amerike, postat će i njegov najpoznatiji govor. Roosevelt je govorio o strahu od ekonomske krize, koji je bio očit u najvećem dijelu američke javnosti.

Novi je predsjednik ohrabrio svoje sugrađane ovim riječima: "Jedina stvar koje se trebamo plašiti je - sam strah. Taj bezimeni, nerazumni, neopravdani strah paralizira naše napore da poraz pretvorimo u pobjedu." Inauguralni govor novog predsjednika odredio je optimističan ton njegove administracije.

Za razliku od svojih prethodnika, - a i nasljednika! -, Franklin Roosevelt je na dužnost predsjednika bio biran čak četiri puta. Bio je predsjednik punih 12 godina - od 4. ožujka 1933. do svoje smrti 12. travnja 1945. godine.

Mnogi povjesničari smatraju da je upravo Franklin Roosevelt bio zaslužan što je Amerika izašla iz recesije i pobijedila u Drugom svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG