Linkovi

Google želi da promoviranje slobode na Internetu postane dio američke vanjske i trgovinske politike


Google želi da promoviranje slobode na Internetu postane dio američke vanjske i trgovinske politike
Google želi da promoviranje slobode na Internetu postane dio američke vanjske i trgovinske politike
<!-- IMAGE -->

Firma Google smatra da bi američka vanjska i trgovinska politika trebale staviti veći naglasak na promidžbu slobode Interneta. O tome su predstavnici Googla nedavno govorili i u Kongresu Sjedinjenih Država – o čemu izvještava William Ide.

Jedna od čelnica Google-a, Nicole Wong, izjavila je da cenzura Interneta u nekim stranim zemljama šteti američkim firmama koje tamo rade, ali da i općenito guši globalnu poduzetničku atmosferu.

Nicole Wong je naglasila da je slobodan protok informacija vrlo važan – i za američke vanjskopolitičke i trgovinske interese ali i za globalno poštivanje ljudskih prava. Ona smatra da 'sloboda na Internetu' treba biti dio američke vanjskotrgovinske politike – jer, kako je rekla, mnogi američki izvoznici kao i firme koje rade u stranim zemljama trpe zbog cenzure: "Cenzura pogoduje domaćim firmama ali i sužava izbor tamošnjim potrošačima. Ona ne šteti samo američkim firmama, već svima koje u poslovanju koriste Internet."

Google ima čelnu ulogu u naporima američkih firmi da se zajamči sloboda interneta kao i sigurnost poslovanja na njemu.

U siječnju je Google – vlasnik najpopularnije internetske tražilice – najavio prestanak svog poslovanja u Kini, nakon što je njezina poslovna mreža bila meta vrlo rafiniranog softwareskog napada. Osim Googla, hackeri su napali kompjuterske sustave američkih medijski kuća, kemijskih, tehnoloških i financijskih tvrtki. Google tvrdi da je napad bio pokrenut iz Kine.

<!-- IMAGE -->

Google se požalio da je u Kini cenzura prošle godine pooštrena, a posebno je smeta kontrola kineske inačice Googla, web stranica Google.cn. Inače, 2006., kada je Google počeo poslovati u Kini, ova je firma pristala na zahtjev vlasti da se neki od Internet sadržaja cenzuriraju odnosno zabrane. Logika je bila – bolje da Kinezi imaju ograničen pristup internetu, nego da ga uopće nemaju.

Nicole Wong je pred jednim pododborom američkog Senata koji se bavi ljudskim pravima naglasila važnost koordinirane akcije kako bi se zajamčila sloboda u kibernetičkog prostoru na globalnom planu. Nju vodi međunarodna Inicijativa Global Network u kojoj su firme koje posluju na internetu, organizacije koje se bore za ljudska prava, investicijske kuće te velika sveučilišta. Ova udruga definira načela poslovanja koja u obzir uzimaju zaštitu privatnosti i ljudskih prava općenito.

<!-- IMAGE -->

Predstavnica Inicijative Global Network Rebecca MacKinnon je u Senatu govorila o glavnom cilju njezine organizacije: "Isto kao što im je stalo da u svom poslovanju smanje mogućnost ekološke štete ili kršenja radnog prava zemlje domaćina, naše firme također žele da izbjegnu kršenje ljudskih prava."

Zanimljivo je da ovoj inicijativi nije lako privući članove. Od kompjuterskih kompanija koje posluju u inozemstvu, pridružile su se tek tri velike, Google, Yahoo i Microsoft.

Demokratski senator Richard Durbin rekao je da su na kongresno svjedočenje bili pozvani i predstavnici niza drugih američkih softwarskih kompanija koje posluju u Kini, ali su odbili doći i svjedočiti: "S nekoliko iznimaka, tehnološki sektor je odbio ideju samo-reguliranja. Oni što više odbijaju da uđu u dijalog s Kongresom u cilju bolje zaštite ljudskih prava u području njihova poslovanja."

Među onima koji nisu došli bili su i predstavnici Tweetera i Facebooka te korporacija McAffee koja se bavi sigurnošću u kibernetičkom prostoru. Senator Richard Durbin najavio je zbog toga inicijativu da se zakonski propiše da Internet-firme moraju poduzeti adekvatne korake kako bi se u inozemstvu zaštitile od cenzure.


XS
SM
MD
LG