Linkovi

Američki Vrhovni sud saslušao slučaj o pravu vlasništva nad vatrenim oružjem u Chicagu


Američki Vrhovni sud saslušao slučaj o pravu vlasništva nad vatrenim oružjem u Chicagu
Američki Vrhovni sud saslušao slučaj o pravu vlasništva nad vatrenim oružjem u Chicagu

<!-- IMAGE -->

Slučaj proizlazi iz dugogodišnje zabrane vatrenog oružja u Chicagu. Otis McDonald, 76-godišnjak iz Chicaga, živi u četvrti South Side koja je na zlu glasu po kriminalu. Želio je kupiti pištolj za slučaj obrane od kriminalnih bandi i prodavača droga. McDonald se obratio novinarima pred Vrhovnim sudom osvrnuvši se na svoju odluku da pravnim putem pokuša osporiti zabranu pištolja u Chicagu.

"Kako uopće možete zamisliti da stariji građani koji žive u skladu sa zakonom, poput mene, mogu biti opasnost po društvo kad mladi jure okolo s pištoljima, pucaju i ubijaju. Oni su ti koji trebaju biti disciplinirani."

Odvjetnici McDonalda i više organizacija za prava vlasnika oružja tvrde da se odluka Vrhovnog suda iz 2008. godine kojom su legalizirani pištolji u Washington, DC-u, treba primijeniti i u ostatku zemlje. U toj presudi Vrhovni sud je presudio da drugi amandman američkog Ustava da je pravo pojedincima da imaju i nose oružje u DC-u. Odvjetnik Alan Gura iznio je slučaj u Vrhovnom sudu u ime Otisa McDonalda.

"Naravno, nismo mi protiv svih zakona koji reguliraju vatreno oružje. No ovi koji su u pitanju doneseni su samo kako bi vlasništvo nad vatrenim oružjem bilo skupo, opterećenje i nemoguće i bit će poništeni. Oni zakoni koji pomažu javnoj sigurnosti neće biti ugroženi ovim slučajem."

Gura tvrdi da Vrhovni sud treba proširiti nedavnu presudu o slučaju Washingtona i na ostatak zemlje. District of Columbia smatra se federalnom enklavom tako da se odluka iz 2008. odnosi samo na to područje. U prilog daljnje zabrane pištolja u Chicagu govorio je gradski odvjetnik Benna Solomon. On je kazao da su od 412 ubijenih vatrenim oružjem 2008. godine u 402 slučaja bili uporabljeni pištolji.

"Mi u gradu Chicagu nismo zauzeli stajalište da druge vlasti diljem zemlje moraju regulirati pištolje kao što su to odlučili naši građani. To funkcionira za Chicago, ali možda ne za druge gradove."

Pristaše kontrole vatrenog oružja boje se da bi odluka Vrhovnog suda o daljnjem proširenju ustavnog prava na posjedovanje vlastitog oružja ozbiljno potkopala prava saveznih država i lokalnih dužnosnika da donose razumna ograničenja na vlasništvo vatrenog oružja. Paul Helkme radi za Bradyev Centar za prevenciju nasilja vatrenim oružjem.

"S 30 tisuća ljudi ubijenih godišnje pištoljima i 80 tisuća ranjenih izabrani dužnosnici moraju imati na raspolaganju neke izbore ukoliko žele smanjiti kriminal i nasilje u njihovim zajednicama."

Mnogi pravni stručnjaci predviđaju da će petočlana konzervativna većina u devetočlanom Vrhovnom sudu najvjerojatnije proširiti pravo na pištolje u slučaju Chicaga, a istodobno ostaviti otvorena vrata za neka pravila i ograničenja saveznih država i lokalnih vlasti. Presuda Vrhovnog suda očekuje se negdje prije kraja lipnja.

XS
SM
MD
LG