Linkovi

Državna tajnica Hillary Clinton obećala da će SAD pomoći Čileu 'na bilo koji način koji zatraži vlada te zemlje'


Državna tajnica Hillary Clinton obećala da će SAD pomoći Čileu 'na bilo koji način koji zatraži vlada te zemlje'
Državna tajnica Hillary Clinton obećala da će SAD pomoći Čileu 'na bilo koji način koji zatraži vlada te zemlje'
<!-- IMAGE -->

Državna tajnica Hillary Clinton danas je obećala pomoć Sjedinjenih Država potresom pogođenom Čileu, tijekom treće postaje na svom putu po Južnoj Americi na kojem posjećuje šest zemalja. Gospođa Clinton je danas rekla novinarima u Santijagu da su Sjedinjene Države spremne pomoći Čileu na bilo koji način koji zatraži vlada te zemlje.

U izjavi nakon sastanka s čileanskom predsjednicom Michaelle Bachelet, američka je državna tajnica rekla da su Sjedinjene Države "zahvalne" za ono što je Čile učinio na Haitiju nakon što je prošli mjesec razorni potres pogodio tu zemlju.

Hillary Clinton je dodala da su čileanske spasilačke ekipe "među najboljima" na svijetu. Tijekom kratkog posjeta čileanskom glavnom gradu, gospođa Clinton je razgovarala i s novoizabranim predsjednikom Sebastianom Pinerom, koji preuzima dužnost sljedeći tjedan. Hillary Clinton sa sobom je donijela prijeko potrebne satelitske telefone kao američku pomoć. Tijekom boravka američke državne tajnice raspravljalo se i o drugim oblicima američke pomoći Čileu.

Inače, jučer se američka državna tajnica sastala s argentinskom predsjednicom Cristinom Fernandez de Kirchner, koja je tražila američku pomoć u sporu njene zemlje s Britanijom oko Falklandskih otoka. Gospođa Clinton je rekla da će Washington poticati obje zemlje da potraže rješenje diplomatskim putem, ali je i dadala da se Washington ne namjerava odveć angažirati u ovom sporu.

Čileanska predsjednika Michelle Bachelet izjavila je danas da je u nedavnom potresu uništeno preko dva milijuna zgrada, uključujući i 500 tisuća domova. Čileanska predsjednica je danas izjavila novinarima da nije moguće u ovom trenutku utvrditi koje će se zgrade moći obnoviti, a koje će trebati srušiti.

<!-- IMAGE -->

Predsjednica je to izjavila za vrijeme zajedničkog pojavljivanja pred novinarima s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton. Prije toga predsjednica Bachelet rekla je novinarima da pljačka i bezakonje neće biti tolerirano. Dala je upute vojsci da djeluje u skladu s "ozbiljnošću" situacije kako bi se spriječili zločini.

Američka državna tajnica započela je svoj put po Južnoj Americi posjetom Urugvaju,a iz Čilea je otputovala za Brazil, gdje će tražiti od predsjednika Luiza Inacia Lula de Silve da podrži Sjedinjene Države u Ujedinjenim narodima glede sankcija protiv Irana. Prije povratka u Washington državna tajnica Hillary Clinton će još posjetiti Guatemalu i Kosta Riku.

XS
SM
MD
LG