Linkovi

2. ožujka


2. ožujka
2. ožujka

1904. - rođen dječji pisac i ilustrator Theodor Seuss Geisel

<!-- IMAGE -->

Drugog ožujka 1904. godine, u Springfieldu, u saveznoj državi Massachusetts, rodio se dječji pisac i ilustrator poznat pod imenom dr. Seuss.

Pravo ime mu bilo je Theodor Seuss Geisel. Studirao je engleski jezik i književnost, a kao ilustrator bio je samouk.

Do 1937. crtao je isključivo stripove, a te je godine - koristeći pseudonim Dr. Seuss - napisao i ilustrirao svoju prvu knjigu. Nakon nje, usljedit će još deseci drugih, namjenjenih djeci, no i odrasli su ih obožavali čitati.

Knjige Dr. Seussa poznate su po jednostavnom jeziku, maštovitim rimama i bajkovitim bićima, te originalnim ilustracijama. Vjerojatno najpoznatiji književni lik Dr. Seussa je mačak koji pokušava oraspoložiti dvoje djece za jednog kišnog dana - junak knjige “The Cat in the Hat”.

<!-- IMAGE -->

Od ostalih knjiga dr. Seussa spomenimo još i “How the Grinch Stole Christmas”, Kako je Grinch ukrao Božić, po kojem su snimljeni i filmovi – i igrani i crtani. Jedna od njegovih posljednjih knjiga, objavljena kad je dr. Seuss već bio u osamdesetim godinama života, namjenjena je odraslima. To je humoristični pogled na stariju dob, pod naslovom “You’re only old once”, Samo si jednom star.

Theodor Seuss Geisel umro je 1991., u 87-oj godini života.

XS
SM
MD
LG