Linkovi

Hrvatsko veleposlanstvo u Santiagu zasad nema informacija da je među stradalima netko od hrvatskih građana


Hrvatsko veleposlanstvo u Santiagu zasad nema informacija da je među stradalima netko od hrvatskih građana
Hrvatsko veleposlanstvo u Santiagu zasad nema informacija da je među stradalima netko od hrvatskih građana
<!-- IMAGE -->

Vlada Čilea vlada čini sve može da bi se identificirale žrtve subotnjeg potresa na jugu zemlje. To je doista težak posao zato što većina poginulih nije kod sebe imala dokumente, jer je do potresa došlo tijekom noći, kada su unesrećeni uglavnom spavali. Za sada nema informacija da je netko od hrvatskih građana među nastradalima. Naš novinar Ivica Puljić je stupio u kontakt s hrvatskim veleposlanstvom u Santiagu, pa čujmo informacije iz prve ruke:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Čileu, dakle u Santiagu, u stalnom je kontaktu s Kriznim stožerom čileanske vlade, o čemu razgovaramo s Vesnom Terzić, veleposlanicom Republike Hrvatske u Čileu.

GA: Hvala Vam što ste odvojili vrijeme, i, prvo, jeste li svi tamo u veleposlanstvu živi i zdravi?

VT: Jesmo, hvala vam na brizi. U veleposlanstvu smo svi živi i zdravi, zgrada veleposlanstva stoji neoštećena, svi naši lokalni djelatnici su u redu, tako da što se toga tiče imamo samo dobre novosti.

GA: Znate li možda koliko hrvatskih državljana ima? Ima li netko tko je možda nastradao? Ima li takve vrste informacija ili je još uvijek rano?

VT: Ne, takve vrste informacija nema. Ja vam mogu reći da odgovaramo na upite koje izravno dobivamo ili iz ministarstva ili putem maila. Do sada nemamo nikakvu vijest da je netko nastradao, da je netko nestao, da se netko nije javio, ali točnih podataka o nastradalima imenom i prezimenom, bilo stranih državljana ili čileanskih državljana još uvijek službeno nema. Upravo sada je izašla vijest da po zadnjim službenim informacijama vode kao poginule 723 osobe, međutim, naravno, potrage traju još i dalje.

GA: Znate li možda, gospođo Terzić, ima li uopće hrvatskih državljana u tom dijelu Čilea?

VT: Da li u tom području ima hrvatskih državljana to vam ne mogu reći jer se nama još dosad nitko nije javio, niti netko iz Hrvatske, neka rodbina tko traži nekoga tko bi bio u tom kraju. Mi sami podatke nemamo, jer nam se nitko nije javio da odlazi bilo kao turist ili na studijsko putovanje ili slično. Doista nemamo podataka i skloni smo vjerovati da u tom trenutku hrvatskih državljana tamo baš i nije bilo.

GA: Znam da ste u stalnom kontaktu sa Stožerom, sa čileanskom vladom.

VT: Mi smo upravo sada imali sastanak – veleposlanici iz Europe s ministrom vanjskih poslova. On nas je informirao o situaciji i naravno rekao je da Čile traži pomoć, pomoć je određena jer ima određenih potreba, a lista tih potreba bit će dostavljena pojedinim vladama preko čileanskih poslanstava vani. Međutim, ministar je isto tako naglasio da je svaka pomoć vrlo dobro došla, posebice ona u novcu i to preko jednog računa; to je račun ministarstva unutarnjih poslova. Također, informacije o tom računu se mogu dobiti u veleposlanstvima Čilea u svijetu.

GA: Mnogo vam hvala. Za Glas Amerike je govorila Vesna Terzić, veleposlanica Republike Hrvatske.

XS
SM
MD
LG