Linkovi

Na današnji dan - osnovan američki Korpus mira


Na današnji dan - osnovan američki Korpus mira
Na današnji dan - osnovan američki Korpus mira
<!-- IMAGE -->

1. ožujka 1961. predsjednik John Kenney potpisao je uredbu kojom je stvoren Peace Corps, Korpus mira. On ima tri cilja – pomoći zemljama u razvoju, promicati razumijevanje Amerike u inozemstvu, i naposljetku, pomoći Amerikancima da bolje razumiju druge narode i zemlje. Prilikom osnivanja, predsjednik Kennedy je rekao da se nada da će se u Korpus mira javiti 500 do tisuću mladih Amerikanaca. No, prijavilo se nekoliko tisuća, mladih, idealističnih studenata!.

Prve godine postojanja, američki Korpus mira poslao je 9 stotina dragovoljaca u 16 zemalja. Pet godina kasnije, više od 12 tisuća ljudi volonterski je radilo u 52 zemlje. Prvi direktor Korpusa mira bio je Sergent Shriver, suprug sestre predsjednika Kennedyija. 1986. godine, ovim je riječima opisao uspjehe Peace Corps-a, na proslavi 25. godišnjice njegova postojanja.

"Mnoge su zemlje u prošlosti pokušavale postići razne stvari. Najčešće su se ponosile svojim ekonomskim i vojnim uspjesima. No, niti jedna do sada nije iskoristila svoj ugled i svoj novac kako bi pridonijela miru - putem obrazovanja i volonterskog rada svojih građana, u inozemstvu."

Premda se Korpus mira danas rjeđe spominje u medijima, tisuće američkih dragovoljaca svake godine odlazi pomoći zemljama u razvoju. Dobar dio njih pomaže u borbi protiv AIDS-a. Dragovoljci za svoj rad dobivaju male novčane stipendije, dovoljne za pokrivanje osnovnih životnih troškova. Korpus mira danas djeluje u 73 zemlje svijeta.

XS
SM
MD
LG