Linkovi

Film tjedna: 'The Ghost Writer'


墨西哥的卡洛斯·斯利姆(左),73岁,净资产730亿美元
墨西哥的卡洛斯·斯利姆(左),73岁,净资产730亿美元

<!-- IMAGE -->

Novi politički triler svom je redatelju Romanu Polanskom na nedavnom berlinskom filmskom festivalu donio najviše nagrade. Pierce Brosnan i Ewan McGregor glume u ovoj priči o međunarodnoj intrigi, 'skinutoj' ravno iz vodećih vijesti, a adaptiranoj prema romanu Roberta Harrisa. Alan Silverman za nas je pogledao film „The Ghost Writer“.

Adam Lang je bivši britanski premijer. Iznimno popularan za trajanja mandata, on je ostao aktivan u svjetskoj politici i želi svoju verziju vlastitog političkog nasljeđa iznijeti u knjizi. Tu na scenu stupa 'pisac u sjeni'.

Langov 'pisac u sjeni' je unajmljen da završi posao koji je započeo jedan drugi pisac koji je umro pod tajnovitim okolnostima. Nesretan slučaj ili ubojstvo? Ili, možda, posljedica svih bombastičnih otkrića u memoarima bivšeg premijera?

Događaji iz vodećih vijesti datiraju unatrag do sudjelovanja Britanije sa Sjedinjenim Državama u srednjoistočnoj vojnoj akciji. Odjeci stvarnih ljudi i nedavnih zbivanja zaintrigirali su Piercea Brosnana, koji glumi Langa. Ovaj glumac, rodom Irac, okrenuo se redatelju Polanskom za savjet.

"Moje prvo pitanje bilo je: glumim li ja Tonyja Blaira? Sve je ukazivalo ravno na njega. No, on je rekao 'ne, ne glumiš Blaira'. Međutim, kao glumac, ja moram odnekud početi i pogledao sam snimke Tonyja Blaira u javnim situacijama kad je bio premijer, gledao sam njegove intervjue … na kraju mi je bilo mnogo lakše kad je Roman rekao da ne glumim Blaira," kaže Brosnan.

Ewan McGregor glumi naslovni lik, 'pisca u sjeni', čije se ime nikad ne spomene već ga se naziva samo 'duh'. Za ovog škotskog glumca politički sadržaj, kako kaže, nije bio važan za portretiranje njegovog lika. Najveći kreativni izazov predstavljao mu je rad pod redateljskom palicom Romana Polanskog.

"Ja sam imao najviše sreće od svih glumaca – jedini sam bio na setu od prvog do zadnjeg dana snimanja. Gledao sam ga kako radi na setu kroz četiri mjeseca. On glumca jako tjera na rad, jako je orijentiran na detalje i na istinitost scene. Ne brine ga koliko je scena duga, želi da ju se napravi na najistinitiji mogući način," kaže McGregor.

Većina radnje zbiva se na ljetovališnom otoku uz obalu američke savezne države Massachusetts, no film je bio sniman u Njemačkoj jer Romanu Polanskom prijeti uhićenje ako uđe u Sjedinjene Države. Ustvari, dok je još dovršavao film, švicarske vlasti su ga uhitile prema potjernici iz Kalifornije, odakle je Polanski pobjegao 1978., na dan kada mu je trebala biti izrečena kazna za seksualni odnos s trinaestogodišnjom djevojčicom.

U filmu „The Ghost Writer“ glume i Olivia Williams, kao supruga bivšeg premijera, Kim Cattrall, kao njegova osobna tajnica, Tom Wilkinson kao tajnovita veza sa svijetom špijunaže, te 94-godišnji Eli Wallach, kao stanovnik otoka koji 'pisci u sjeni' objasni neke važne detalje. Scenarij su napisali Polanski i Robert Harris, autor romana iz 2007., „The Ghost“.

XS
SM
MD
LG