Linkovi

Predsjednik Obama ponudio čileanskoj predsjednici Michelle Bachelet pomoć SAD u spašavanju i oporavku


<!-- IMAGE -->

Međunarodna zajednica nudi Čileu pomoć i podršku. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je čileanskoj predsjednici Michelle Bachelet ponudio američku pomoć u spašavanju i oporavku. On je rekao da su Sjedinjene Države već pozicionirale resurse za trenutno slanje u Čile bude li tamošnja vlada zatražila pomoć. Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Sjedinjene Države koordiniraju svoje poteze u bliskoj suradnji s visokim čileanskim dužnosnicima. Ona je rekla da sutra odlazi kako je bilo planirano na turneju Južnom amerikom, koja uključuje i zastanak u Čileu.

Europska unija je obećala 4 milijuna dolara trenutne pomoći. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso to je nazvao tek 'prvim korakom' u 'olakšavanju patnji i odgovaranju na neposredne potrebe stradalnika'.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je saučešće za živote izgubljene u potresu. On je rekao da traži ocjenu stanja od UN-ove Ekonomske komisije za Latinsku Ameriku i Karibe, koja ima sjedište u Santiagu.

XS
SM
MD
LG