Linkovi

Samoubilački napadi u Kabulu odnijeli najmanje 16 života


Samoubilački napadi u Kabulu odnijeli najmanje 16 života
Samoubilački napadi u Kabulu odnijeli najmanje 16 života
<!-- IMAGE -->

U samoubilačkim napadima na hotele u Kabulu u kojima odsjedaju stranci ubijeno je najmanje 16 osoba.

Ministar vanjskih poslova Indije S. M. Krishna izjavio je da je među žrtvama i do devet indijskih državljana, od kojih su neki vladini dužnosnici. Među mrtvima je i jedan talijanski diplomat te jedan francuski državljanin. U napadima je najmanje 38 ranjenih.

Napad u Kubulu počeo je detonacijom automobila koji je bio napunjen eksplozivom, pred kućom u kojoj žive indijski liječnici. U susjednu kuću ušla su dva bombaša samoubojice od kojih je jedan detonirao eksploziv koji je imao pri sebi, dok je drugi ubijen u puškaranju s policijom. U napadu su poginula i tri afganistanska policajca.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je napade i uputio izraze sućuti indijskoj vladi. Indijsko veleposlanstvo u Kabulu bilo je meta napada sredinom 2008., te u listopadu prošle godine.

Odgovornost za napade preuzeli su talibani. Napadi su uslijedili dva tjedna nakon početka ofenzive koalicijskih snaga u južnoj pokrajini Helmand. Afganistanska je vlada jučer priopćila da su njezine postrojbe preuzele kontrolu nad mjestom Marja, do nedavno talibanskim uporištem.

Visoki američki dužnosnik kaže da će snage koje predvode Sjedinjene Države u Afganistanu povesti novu ofenzivu protiv talibana u južnom gradu Kandaharu. Dužnosnik – koji nije želio biti imenovan – izjavio je novinarima da, ako je opći cilj u 2010. preokrenuti moment koji uživaju talibani, onda međunarodne postrojbe moraju udariti na Kandahar. Prema njemu, trenutna ofenziva NATO saveza, koju predvode američke postrojbe, u pokrajini Helmand, preludij je za mnogo širu operaciju u susjednoj pokrajini Kandahar.

XS
SM
MD
LG