Linkovi

U Vancouveru, kanadski domorodački narodi se predstavljaju svijetu


U Vancouveru, kanadski domorodački narodi se predstavljaju svijetu
U Vancouveru, kanadski domorodački narodi se predstavljaju svijetu

<!-- IMAGE -->

Jedan od simbola domorodačkih Inuita Kanade koristi se kao logo zimske olimpijade u Vancouveru. Pripadnici tog naroda žive u nekima od najljepših i najizoliranijih područja Kanade. Inuiti i drugi domorodački narodi kanadskog dalekog sjevera iznimno se trude da se predstave svijetu.

Najsjevernija područja Kanade - Yukon, Sjeverozapadni teritorij i Nunavut - obuhvaćaju više od 3 i pol milijuna četvornih kilometara. No, na njima živi manje od 100 tisuća ljudi.

U sklopu nastojanja da prošire svoje veze s ljudima diljem svijeta, Inuiti i drugi domorodački narodi tih sjevernih područja u centru Vancouvera otvorili su svoj društveni dom s muzejom, Northern House. Dom je bio otvoren sredinom siječnja i od tada, a posebice za trajanja olimpijade, pokazao se popularnim odredištem za turiste.

Northern House pokazuje život uz Arktički krug kroz izložbene postave posvećene tradicionalnoj odjeći, lovu, glazbi, rudarstvu i zemljopisnim i prirodoslovnim istraživanjima.

Jerry Antoine, pripadnik naroda Dene, bubnjar je i pripovjedač. Odrastao na području Rabbitskin River, više od 2100 kilometara sjeverno od Vancouvera, on se posvetio očuvanju usmjene predaje i tradicija naroda Dene. Skupini posjetitelja on kaže da pripovjedaštvo ima ključnu ulogu u kulturi naroda Dene: "Priče se ne slušaju samo jednom. Drugi puta kad budu ispričane, čuješ nešto drugo i naučiš nešto novo. Kad odrasteš, opet čuješ neku istu priču od ranije, ali opet čuješ nešto novo ... poruka koju dobiješ je nova."

Michael Kusugak je višekratno nagrađivan pisac za djecu koji živi u Rankin Inletu, u Nunavutu. Najstariji od dvanaestero djece, on se rodio u zemljanoj kolibi pokraj zaljeva Repulse i proveo djetinjstvo živeći u nomadskoj tradiciji Inuita. Kaže da su pjesme i pripovjetke bile vitalne za preživljavanje kad je njegova obitelj živjela u igluu, na području Arktičkog kruga.

"Razvili smo taj način izražavanja u pjesmi nazvanoj Pisiq. Te su pjesme nastajale kad bi ljudi bili vani, na saonicama s psećom zapregom, pod mjesečinom. Takvo vas okružje inspirira i tako su nastale te pjesme," kaže Kusugak.

Kusugak kaže da inuitski simbol koji se koristi kao logo olimpijade u njegovoj kulturi ima specijalnu svrhu - on ilustrira da su pripadnici njegovog naroda bili na nekom određenom području, ukazujući gdje se može naći hrana ili gorivo za vatru.

S obzirom da i neke druge zemlje koje se natječu na olimpijadi dopiru do Arktičkog kruga, Michael Kusugak kaže da se slične pripovjetke mogu naći i u Rusiji, Mongoliji, Finskoj, Švedskoj i drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG