Linkovi

Zakonu o čistoj energiji i klimatskim promjenama predstoji težak put u Kongresu


Zakonu o čistoj energiji i klimatskim promjenama predstoji težak put u Kongresu
Zakonu o čistoj energiji i klimatskim promjenama predstoji težak put u Kongresu
<!-- IMAGE -->

Svake godine, washingtonska organizacija Liga konzervativnih birača objavi izvješće u kojemu ocjenjuje učinak članova Kongresa po pitanjima zaštite okoliša i energetske politike. Najnovije takvo izvješće sugerira da zakonskoj mjeri o klimatskim promjenama i energiji predstoji prilično težak put do usvajanja.

Tiernan Sittenfeld, jedan od direktora Lige konzervativnih birača, kaže da izvješće odražava vrlo ambiciozne zakonodavne planove postavljene i u Zastupničkom domu i u Senatu: "Izvješće za 2009. uključuje jedanaest glasovanja u Senatu i 13 u Zastupničkom domu, kojima su dominirala pitanja čiste energije i globalnog zatopljavanja."

Među zakonima značajnim po okoliš koje je Kongres usvojio prošle godine bio je i onaj o obnovi i reinvestiranju, paket vrijedan gotovo 800 milijardi dolara za ekonomske stimulacije. Od toga je 80 milijardi trebalo biti ubačeno u američku ekonomiju s ciljem poticanja razvitka obnovljive energije, gradskog masovnog prijevoza, super-brzih željeznica, te poslova vezanih uz čistu energiju. Kongres je također povećao financiranje za zaštitu okoliša, te usvojio zakon o javnom zemljištu.

A, u lipnju prošle godine, kaže Sittenfeld, Zastupnički dom je usvojio Zakon o čistoj energiji i sigurnosti, prvi zakon kojim se izravno reagira na izazove globalnog zatopljavanja: "Najveći pojedinačni korak koji Kongres može poduzeti u 2010. je da završi odličan posao koji je započeo Zastupnički dom i brzo usvoji sveobuhvatni zakon o klimi i energiji. Doduše, u lipnju je u Zastupničkom domu taj zakon usvojen sa samo sedam glasova više - 44 demokrata su glasala protiv, a samo 8 republikanaca ZA taj zakon."

Barry Rabe, profesor političkih znanosti pri Sveučilištu Michigan, kaže da su se u međuvremenu stavovi zakonodavaca promijenili, jače stranački polarizirali, te da je upitno bi li ista mjera i sada bila usvojena u Zastupničkom domu, a kamoli u Senatu. A, kako se bliže kongresni izbori u studenom, tako i šanse za sveobuhvatan zakon o čistoj energiji postaju sve bljeđe.

Ispitivanje javnog mnijenja o klimi, objavljeno u siječnju, pokazuje da se smanjila zabrinutost birača oko klime u okružju rastućih problema s ekonomijom, nezaposlenošću, bankama, te sve jačom skepsom vezanom uz rad vlade, kaže profesor Rabe: "To se događa često: kad postoje problemi s ekonomijom, briga oko okoliša gubi na snazi. Dijelom to je i stoga što problemi s okolišem, zasigurno klimatske promjene, nemaju momentalne posljedice. Osjetit će ih se kasnije, a nezaposlenost je tu i sada."

Kako bi razbila trenutnu mrtvu točku u kojoj se našao zakon o čistoj energiji i klimi, Liga konzervativnih birača je pokrenula kampanju diljem zemlje s ciljem izgradnje podrške tom zakonu među sindikatima, radnicima, te organizacijama veterana, koji su svi sumnjičavi prema mogućim posljedicama zakona po američke biznise. Liga se nada da bi mogla uvjeriti skeptike da je glas ZA novi zakon o klimi dobar ne samo za američko gospodarstvo nego i za čitav planet.

XS
SM
MD
LG