Linkovi

Američki Vrhovni sud odlučuje o anti-terorističkom zakonu


Američki Vrhovni sud odlučuje o anti-terorističkom zakonu
Američki Vrhovni sud odlučuje o anti-terorističkom zakonu

<!-- IMAGE -->

Vrhovni sud Sjedinjenih Država uskoro će presuditi o žalbi na zakon protiv terorizma. koji zabranjuje materijalnu podršku terorističkim skupinama. Međutim, kritičari tog zakona tvrde da se njima ograničava sloboda govora, time što preširoko definira pojam 'materijalne podrške'.

Vrhovni sud razmatra slučaj u kojem jedna humanitarna pravnička organizacija iz Kalifornije želi podržati legalne aktivnosti Radničke partije Kurdistana u Turskoj i Tamilskih tigrova u Šri Lanki. Međutim, obje ove organizacije nalaze se na popisu terorističkih skupina koju sastavlja američko Državno tajništvo. Uslijed toga, američki zakon zabranjuje aktivnosti koje bi se mogle smatrati materijalnom podrškom tim organizacijama – kao što su poduka članova, razne usluge te savjeti stručnjaka. No kritičari kažu da ova ograničenja predstavljaju kršenje slobode govora. Naime, američke humanitarne skupine žele savjetovati Tamilske tigrove i Kurdsku radničku partiju o problematici mirnog rješavanja sukoba – a to im sadašnji zakon brani. Profesor pravnog fakulteta

Sveučilišta Georgetown David Cole u Vrhovnom je sudu iznosio argumente protiv američkog protuterorističkog zakona.

"Vlada ne može, prema Ustavu, proglasiti zakonitu raspravu o mirotvornim aktivnostima – kaznenim djelom. "

David Cole kaže da brojne humanitarne organizacije vjeruju da je odredba o zabrani materijalne podrške preširoka i zbunjujuća.

"Zakon dopušta učlanjenje u ove organizacije. Vlada navodi da je dopušteno sastati se i razgovarati s predstavnicima tih organizacija. No ukoliko se uključite u bilo kakve koordinirane aktivističke djelatnosti - postajete kriminalac i možete dobiti 15 godina zatvora."

Američke aktivističke skupine koje promoviraju mir i mirno rješavanje sukoba kažu da navedena zakonska odredba otežava njihove aktivnosti širom svijeta. Jeff Seul radi za organizaciju Peace Appeal Foundation koju je osnovalo nekoliko dobitnika Nobelove nagrade za mir.

"Vjerujemo da je bit demokracije – izgovorena riječ, kao i ideja da ona može dati rezultat. Mi ne odobravano nasilje koje koriste te organizacije, ali ovaj slučaj nam je važan jer se bojimo tužbi zbog naših aktivnosti."

Administracija predsjednika Obame smatra da Vrhovni sud ne bi trebao mijenjati ovaj zakon. Vladina odvjetnica Elena Kagan izjavila je na raspri u Vrhovnom sudu da je on ključno oružje u daljnjoj borbi protiv međunarodnog terorizma. Vrhovni sud saslušao je argumente u ovom predmetu u istom tjednu kad je afganistanski državljanin Najibullah Zazi priznao krivnju za planiranje terorističkog napada na podzemnu željeznicu u New Yorku.

<!-- IMAGE -->

Ministar pravosuđa Eric Holder izjavio je da Zazijev slučaj ukazuje na potrebu da tužitelji na raspolaganju imaju sva dopuštena sredstva.

"Mi smo u ratu s vrlo opasnim, inteligentnim i prilagodljivim neprijateljem i moramo koristiti sve oružje koje imamo na raspolaganju, kako bi pobijedili."

Anthony Barkow bivši je savezni tužitelj, a trenutno predaje na Pravnom fakultetu Sveučilišta New York. On smatra da postoji dovoljno zaštitnih mehanizama kako bi se spriječilo da humanitarne organizacije greškom dođu pod udar zakona. On vjeruje da zakon o materijalnoj podršci ne treba mijenjati jer je važno oružje u ratu protiv terorizma.

"Ovakvi slučajevi mogu se regulirati kroz druge mehanizme. Tako će se izbjeći da presuda u ovom predmetu zabrani niz drugih važnih mjera i sredstava iz arsenala nacionalne sigurnosti."

Očekuje se da će Vrhovni sud objaviti presudu krajem lipnja.

XS
SM
MD
LG