Linkovi

Neuspješni napad na zrakoplov - podsjetnik na borbu protiv terorizma


Incident od petka podsjetnik je na prijetnju terorizma više od osam godina nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine. Kongresnik iz Michigana Pete Hoekstra, vodeći republikanac u Odboru za obavještajnu djelatnost, govorio je o neuspješnom terorističkom napadu, ali i široj borbi protiv terorizma, za televiziju CBS.

"Amerikanci trebaju znati da je prijetnja stvarna, da se nastavlja. Tako je već gotovo 20 godina i mi moramo biti u ofenzivi. Moramo instalirati najnoviju tehnologiju. Naši protivnici neće samo tako nestati."

Poziv Amerikancima da ne zaborave na prijetnju terorizma uslijedio je dan nakon što je predsjednik Obama poručio javnosti da njegova vlada čini sve što može kako bi zračni promet bio siguran. Stručnjaci za terorizam kažu da činjenica da je 23-godišnji Nigerijac Umar Farouk Adbulmutallab uspio unijeti eksploziv u zrakoplov otvara pitanja o učinkovitosti postojećih sigurnosnih procedura. Bivši analitičar CIA-e, Michael Scheuer, predaje na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

"Činjenica je da smo teško poraženi. Jedina stvar koja nedostaje su mrtva tijela. Sve drugo što je al-Qaida htjela je ostavreno. Amerikanci su terorizirani, troškovi zračnog prometa i zaštite se povećavaju, a oni su još jednom pokazali koliko su otporan neprijatelj kojeg nismo porazili niti smo blizu toga."

Istodobno, nastavlja Scheuer, otvaraju se pitanja o navodnom teroristu.

"Plan i obuka ovog mladića vjerojatno su došli iz Jemena i od al-Qaide. No očito je da ovo nije bio profesionalno izvršen posao. On ne spada u njihove bolje igrače."

Napadač je navodno skrio eksploziv u rublju. Stručnjaci kažu da se to moglo otkriti uz pomoć skenera napredne tehnologije koji ocrtava tijelo pregledanog putnika no oni se malo koriste zbog visoke cijene i bojazni za privatnost. Abdulmutallabovo ime bilo je uključeno u širi popis ljudi koje se sumnjiči za vezu s teroristima no nije se nalazilo na užem popisu osoba koji su uključeni u terorističke djelatnosti. To otvara pitanje komunikacije između različitih vladinih agencija te različitih zemalja. Stewart Baker radio je za Ministarstvo domovinske sigurnosti u administraciji predsjednika Georgea Busha. On kaže da obavještajni sektor i agencije zadužene za sigurnost trebaju bolje dijeliti informacije kako bi se moglo reagirati.

"Problem je pomanjkanje komunikacije i uporabe dobrih podataka o tome tko je potencijalni terorist kako bi se odlučilo kakvu vrstu pregleda će netko dobiti prije ulaska u zrakoplov."

Abdulmuttallab je imao valjanu američki vizu premda je njegov otac američkom veleposlanstvu u Nigeriji prenio bojazan da se njegov sin radikalizirao. Bivši ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff kaže da će to biti jedno od područja istrage.

"Ove vize izdaju se godinu ili dvije unaprijed i netko se, u međuvremenu, može radikalizirati. Važno je da osiguramo korak unatrag i da ponovno možemo razmotriti nečiji slučaj. Vjerujem da će to biti pitanje na koje će se istraga usmjeriti u sljedećih pet-šest tjedana."

Stručnjaci za protuterorističku djelatnost kažu da je ovaj napad snažan podsjetnik da su Sjedinjene Države uključene u dugotrajnu borbu s teroristima koji su odlučni napasti američke ciljeve. Juan Zarate bio je uključen u protuterorističke napore s Vijećem za nacionalnu sigurnost i Ministarstvom financija tijekom prošle administracije predsjednika Georgea Busha.

"Na svu sreću napad nije bio uspješan. No nažalost, on nagovještava svijet u kojem moramo gledati dalje od pojedinačne bojišnice i uvidjeti, kao što smo govorili proteklih osam godina, da se radi o globalnoj borbi te da se naš neprijatelj može vrlo lako adaptirati."

Jedna organizacija iz Jemena koja je povezana s al-Qaidom preuzela je odgovornost za napad no to nije potvrđeno iz neovisnih izvora. U svom obraćanju javnosti u ponedjeljak predsjednik Obama poručio je da će njegova vlada razoružati i poraziti teroriste, ma gdje oni bili, koji bi htjeli napasti Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG