Linkovi

25. veljače


25. veljače
25. veljače

1964. - Cassius Clay - kasnije Muhammad Ali - osvojio prvi puta titulu svjetskog prvaka

<!-- IMAGE -->

Dvadeset-petog veljače 1964. godine, mladi boksač Cassius Clay šokirao je obožavatelje ovog sporta pobijedivši svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji, Sonnyja Listona. Clay, poznat po dobrom radu nogu i brzini udarca, hvalio se da ‘leti kao leptir, i bode kao pčela’. Listona, poznatog po prgavosti, veličini i snazi, Cassius Clay je usporedio s ‘medvjedom’.

Stručnjaci su predvidjali su da će mladi izazivač pasti pod udarcima mišićavog prvaka. No, za svih šest rundi, dvadesetdvogodišnji izazivač Cassius Clay odolijevao je svjetskom prvaku kombinacijom jakih kontra-udaraca i izbjegavanjem Listonove desnice. Sonny Liston se počeo umarati – bio je frustriran što mladom Clayu nije mogao zadati nijedan solidan udarac. Kada je počela sedma runda, Clay je bio spreman, no Liston je ostao sjediti u svom kutu - što je bio znak da neće nastaviti s borbom.

Ovom je pobjedom Cassius Clay postao svjetski prvak u superteškoj kategoriji. Nedugo nakon što je osvojio titulu, Clay je objavio da prelazi na islam i promjenio je ime u Muhammad Ali.

U nastavku karijere, Muhammad Ali je najčešće pobjeđivao, a doživio je tek nekoliko poraza. U svojoj neobičnoj dugoj boksačkoj karijeri, izgubio je naslov svjetskog prvaka, da bi ga povratio po drugi i treći put 1974. i 1978. godine. 1980, u 38-oj godini, Ali nije uspio ponovno osvojiti naslov prvaka, kada je izgubio od Larryja Holmesa.

Danas, sa 68 godina, ovaj umirovljeni boksač boluje od Parkinsonove bolesti i vrlo teško govori i sporo se kreće. Neki stručnjaci kažu da je to vjerojatno posljedica nebrojenih udaraca dobivenih u ringu.

XS
SM
MD
LG