Linkovi

Vancouverski Centar za žene želi dio pozornosti Olimpijade


Vancouverski Centar za žene želi dio pozornosti Olimpijade
Vancouverski Centar za žene želi dio pozornosti Olimpijade
<!-- IMAGE -->

U blizini lokacije s olimpijskim plamenom je knjižnica u koju će vjerojatno navratiti malo tko od posjetitelja Olimpijade. No, riječ je o jedinstvenoj knjižnici: knjige ovdje nisu od papira već su knjige – ljudi.

Projekt „živuće biblioteke“ prilika je za razgovor s građanima Vancouvera koji su beskućnici, liječeni alkoholičari ili prostitutke. Ovu knjižnicu osnovao je Centar za žene „Atira“. Janice Abbott, direktorica ovog centra, kaže da većina žena s kojima ona radi dolazi iz nasilnih veza u kojima su bile seksualno zlostavljane.

"Uglavnom radimo sa ovisnicama o drogi, ženama koje su mentalne bolesnice i žrtvama nasilja. Pružamo im smještaj, no imamo i čitav niz drugih, povezanih programa."

Cilj centra je pomoći tim ženama da poboljšaju svoj život. Centar nudi u tu svrhu i grupno savjetovanje te grupnu terapiju. Janice Abbot kaže da je svrha „Živuće biblioteke“ - uspostaviti kontakt s tisućama posjetitelja Olimpijade 'koji ne znaju kako se živi svega nekoliko blokova dalje od olimpijskih objekata'.

"Kad sam kod kuće ili na poslu, nemam osjećaj da se Olimpijske igre uopće održavaju. Radi se o potpuno odvojenim svjetovima. Bila sam na nekoliko hokejaških utakmica, nekih pet-šest blokova daleko odavde. Naši štićenici kao da nisu svjesni da se održava Olimpijada, izgleda kao da su nas ta zbivanja mimoišla. "

Abbott ipak naglašava da je grad Vancouver osigurao novac za odgovarajući smještaj žrtava nasilja i na tome je zahvalna. Jedna od sudionica „Živuće biblioteke“ je bivša prostitutka, 39-godišnja Cherry Kingsley. Kao i Janice Abbott i ona se veseli preseljenju na novu lokaciju. Stan je mali, ispod sudopera nedostaju vrata, a na zidu je rupa. No tu je nekoliko komada namještaja i mali stol. U zraku se osjeća miris svježe boje, a popravci su u tijeku.

Cherry Kingsley je stigla u Vancouver sa 14 godina, a već prve večeri kad je stigla sa svojim bivšim dečkom on ju je pretukao i prisilio da postane prostitutka. Kasnije je počela uzimati droge, radila je na ulici i bila je opljačkana. Neko vrijeme stanovala je u lokalnoj crkvi, potom u prihvatilištu, a sada joj pomaže centar „Atira“. Kako kaže, željela bi da posjetitelji Olimpijade spoznaju razorne posljedice prostitucije.

"Bila sam pretučena, silovana, iskorištavana, brutalizirana skoro svakog dana. To je stvarnost. Nisam imala kontrolu nad onim što se događalo meni i mome tijelu. Nisam zarađivala velike svote novce. Možete vidjeti da pokušavam početi ispočetka, bez prostitucije."

Unatoč naporima „Živuća biblioteka“ suočava se s problemima u iznošenju svoje poruke. Nalazi se uz centar za recikliranje gdje beskućnici i siromašni muškarci i žene mijenjaju prikupljenu ambalažu za novac. No Janice Abbott – direktorica Centra - nada se da će barem neki od posjetitelja Olimpijade navratiti i bolje razumjeti ljude koji ovdje žive i preživljavaju, često neprimjećeni, od grada domaćina Olimpijade.

XS
SM
MD
LG