Linkovi

Posljednja kampanja Martina Luthera Kinga


Posljednja kampanja Martina Luthera Kinga
<!-- IMAGE -->

Neposredno prije atentata 1968.godine, celnik pokreta za gradjanska prava crnaca, Martin Luther King, predvodio je prosvjedni mars ulicama Memphisa u Tennesseeju. Radnici gradske cistoce su prosvjedovali zbog malih placa, nisu imali zdravstveno osiguranje a i zbog toga sto im je bilo zabranjeno da postanu clanovi sindikata.

Štrajk u Memphisu podijelio je taj grad po rasnoj liniji i postao simbol zahtjeva Amerikanaca afričkog podrijetla za jednakost. Pastor Samuel Billy Kyles nagovorio je doktora Kinga da dodje u Memphis. Kyles kaze da je King povezao nevolje radnika gradske cistoce s sirim ciljem eliminiranja siromaštva u Americi.

"On je dosao u Memphis pomoći cistacima ulica, i to je nešto čega ćemo se uvijek sjećati. Njegovog suosjećanja sa siromasnima."

Kampanja za siromašne koju je organizirao Martin Luther King bila je druga faza pokreta za gradjanska prava. Cilj je bio izgraditi nacionalnu koaliciju siromašnih ljudi svih rasa kako bi se zajedno borili za nova radna mjesta, pravedne nadnice i pristojne uvjete stanovanja. Billy Kyles kaze da je Martin Luther King planirao još jedan mars na Washington – nakon onog glasovitog iz 1963. - da bi izvrsio pritisak na Bijelu kucu da potroši milijarde dolara na pomoc siromašnima.

"Bio sam s Kingom u okrugu Quitman, u Mississippiju, gdje je bilo djece koja su doslovno gladovala. Izgledalo je kao da ste u nekoj zemlji trećeg svijeta. King je to nijemo gledao sa suzama u ocima."

Poslije je rekao da Amerika, u svakom slucaju, 'moze bolje'. Pastor Frank McRae – takodjer jedan od kolega Martina Luthera KInga iz borbe za gradjanska prava - kaze da bi King, da je danas živ, bio zadovoljan s onim sto je postignuto. Dva tjedna nakon Kingove pogibije, gradska je uprava pristala povećati place radnicima cistoce te je štrajk zavrsen. Čelnici lokalne crnacke zajednice u Memphisu kazu da Kingova posljednja kampanja za socijalnu pravdu neće nikad biti zaboravljena.

XS
SM
MD
LG