Linkovi

Naklonost Afganistanaca NATO-u možda i važnija od pobjede nad talibanima


Naklonost Afganistanaca NATO-u možda i važnija od pobjede nad talibanima
Naklonost Afganistanaca NATO-u možda i važnija od pobjede nad talibanima
<!-- IMAGE -->

Nova američka strategija za Afganistan – o kojoj se u Bijeloj kući prošle godine mjesecima raspravljalo – temelji se na obuci afganistanske vojske. Poanta je da lokalne snage preuzmu odgovornost za javnu sigurnost te da se što više iskorijeni korupcija u državnoj upravi. Sjedinjene su Države zato u Afganistan poslale još 30 tisuća vojnika.

Na čelu radne grupe koja je radila na novoj američkoj strategiji bio je Bruce Reidel, bivši djelatnik CIA-e. On kaže da su borbene djelatnosti oko mjesta Marjah u pokrajini Helmand 'prvi korak' u ofenzivi protiv talibana. Naime, vrlo je važno pridobiti javno mnijenje u Afganistanu – kaže Reidel.

"Neuspjeh u Marji bi dao pogrešnu intonaciju našim budućim naporima. Ako bi primjena cijele strategije počela neuspjehom, to bi stavilo znak pitanja pred cijeli taj projekt."

Larry Goodson s Ratnog koledža američkih kopnenih snaga kaže da je prvi cilj – poraziti talibane, ali jednako je važno i to da se lokalnim vlastima da dovoljno vremena za postizanje dugoročnijih ciljeva - a to je uspostava sigurnosti i solidne javne uprave.

"Namjera je prodrijeti na teren koji je do sada držao protivnik i povratiti inicijativu. To je i središnja komponenta strategije kojoj je cilj poraziti pobunjenike. Riječ je ne samo u glavnom uporištu talibana već i o području gdje se uzgaja opijum."

<!-- IMAGE -->

Američki vojni dužnosnici tvrde da ofenziva ide prilično dobro. U području oko mjesta Marja te u samom mjestu uspostavljena je lokalna uprava, lojalna vlastima u Kabulu. Larry Goodson objašnjava da se uspješna protu-gerilska taktika ne oslanja samo na vojsku.

"Taktika pobunjenika je prvenstveno politička, pa zbog toga i borba protiv njih mora imati političke ciljeve. Poanta nije pobijediti na bojnom polju. Glavni cilj je uvjeriti lokalno stanovništvo da mu je u interesu da podrži vladu, a ne pobunjenike."

To je, kako se zna iz prošlih ratova, često vrlo teško. Talibani se najčešće kriju među civilima i zbog toga snage NATO saveza često ne znaju tko je naoružani borac, a tko civil. Iako se američka vojska vrlo trudi da izbjegne civilne žrtve, njih je bilo - pogotovo u zračnim udarima. Lokalno stanovništvo, a i vlasti u Kabulu, zbog toga prosvjeduju.

NATO savezu je teško pridobiti naklonost lokalnog stanovništva i zbog toga što koalicijske snage podržavaju vladu Hamida Karzaija, koju mnogi Afganistanci smatraju vrlo korumpiranom. Tu je i problem kvalitete lokalnih, afganistanskih snaga koje se ponekad vrlo loše bore.

Larry Goodson kaže da su pripadnici afganistanskih specijalnih postrojbi razmjerno dobri vojnici, ali tvrdi da je sastav redovite vojske izrazito loš. Bruce Reidel, koji je sada u washingtonskom Institutu Brookings, smatra da je najslabija – afganistanska policija.

"Policija je mnogo korumpiranija od vojske. U njoj je pogotovo jak utjecaj krijumčara droge. Problem je u tome što je upravo policija ta koja mora osigurati solidnu, ne-korumpiranu državnu upravu. Ona je u izravnom kontaktu s građanima. Iako je nastojimo poboljšati već devet godina, rezultati su slabi."

Američki analitičari kažu da će se tek nakon ove ofenzive u pokrajini Helmand pokazati je li nova američka strategija uspješna. Ona naime predviđa početak postupnog povlačenja iz Afganistana, sredinom 2011. No, do toga će doći jedino ako su afganistanska policija i vojska sposobne jamčiti sigurnost svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG