Linkovi

Akio Toyoda u Kongresu preuzeo 'punu odgovornost' za sigurnosne propuste Toyotinih vozila


Akio Toyoda u Kongresu preuzeo 'punu odgovornost' za sigurnosne propuste Toyotinih vozila
Akio Toyoda u Kongresu preuzeo 'punu odgovornost' za sigurnosne propuste Toyotinih vozila
<!-- IMAGE -->

Danas se nastavilo svjedočenje u američkom Kongresu o propustima najvećeg auto proizvodjača na svijetu Toyote, a glavni svjedok je direktor Toyote – Akio Toyoda – koji se ispričao svim vlasnicima vozila, a njih je negdje oko osam milijuna, zbog problema koje imaju.

Toyoda je izjavio da 'preuzima punu odgovornost'.

Za Kongres je bilo ključno da dobije odgovor na pitanje – jesu li Toyotini direktori znali za problem, uključujući i iznenadno ubrzanje vozila, a da nisu brzo reagirali kako bi ga riješili.

Pred Kongresom je, između ostalih, svjedočio i stručnjak za sigurnost prometa Clarence Ditlow koji je - prije Toyodina svjedočenja - izjavio da Toyoda mora pokazati 'iskreno žaljenje' za sve što se dogodilo: "On će morati govoriti ukoliko život kompanije ovisi o njegovom istupu - a ovisi. Morat će odgovoriti na svako pitanje".

Očekivalo se da će se Akio Toyoda sučeliti s teškim pitanjima osobito nakon što je u javnost procurila informacija da je kompanija znala za sigurnosne probleme kod vozila, ali da se htio uštedjeti novac pa nije došlo ranije do opoziva takvih automobila. Clarence Ditlow smatra da Toyota mora ponovno razmotriti svoje prioritete: "Moraju krenuti od inženjerskih crteža i vidjeti zbog čega su postal najveća auto kuća na svijetu. Upravo su zbog te utrke da postanu broj jedan zaboravili na druge vrijednosti, kao na primjer koliko je rada potrebno uložiti da se proizvede sigurno vozilo?"

<!-- IMAGE -->

Naš sugovornik, koji se smatra vodećim američkim stručnjakom za sigurnost automobile, krivcima smatra i Ministarstvo prometa što nije reagiralo ranije: "Ovo je doista poziv na buđenje i za vladu i za automobilsku industriju. Moramo promijeniti način na koji proizvodimo automobile, način na koji ih provjeravamo. U sprotnom već sutra možemo imati novu krizi kao što je ova s Toyotom."

Clarence Ditlow je preporučio uvođenje novog standarda za sigurnost elektronskog sustava kod automobile uz opasku da se u Americi troši više na stomatološka istraživanje nego na sigurnost vozila.

XS
SM
MD
LG