Linkovi

Vancouver počeo planirati 'zelenu Olimpijadu' još i prije nego što je bio izabran za domaćina


Vancouver počeo planirati 'zelenu Olimpijadu' još i prije nego što je bio izabran za domaćina
Vancouver počeo planirati 'zelenu Olimpijadu' još i prije nego što je bio izabran za domaćina

<!-- IMAGE -->

Organizatori zimskih olimpijskih igara u Vancouveru željeli su organizirati zelenu – ekološki svjesnu – olimpijadu. No, nisu očekivali da će skijališta i ostali natjecateljski tereni biti zaista zeleni - bez snijega. Neuobičajeno toplo vrijeme pred početak Olimpijade prisililo je organizatore da dovoze snijeg kamionima i teretnim avionima. No, unatoč tome, organizatori očekuju da će ovo biti do sad 'najzelenija', odnosno ekološki osviještena - Olimpijada.

Vancouver je počeo sa planiranjem 'zelene Olimpijade' još i prije nego sto je grad bio izabran za domaćina, kaze Ann Duffy iz organizacijskog odbora olimpijade: "Izmedju 2000. i 2003. imali smo preko tisuću kontakata s organizacijama za zaštitu okoliša iz cijele Kanade, pripadnicima lokalnih zajednica gdje ce se održavati sama natjecanja, te s poslovnim svijetom i industrijskim sektorom na području Vancouvera i Whistlera."

Ann Duffy napominje da je svaki objekt bio izgradjen u skladu s kanadskim ekološkim standardima. Kišnica se sa krovova sakuplja i koristi za navodnjavanje zelenila a instalirani su i vodokotlići sa smanjenom potrošnjom vode. Takodjer postavljen je i inovativni energetski sustav. Organizatori olimpijade obećali su da ce putem niza ekoloskih projekata nadoknaditi 118 tisuća tona ugljičnog dioksida nastalog kao posljedica gradnje olimpijskih objekata.

Paul Lingl iz neprofitne zadužbine Suzuki, autor ekološke studije o vankuverskoj olimpijadi, kaze da je tih 118 tisuća tona samo polovica od ukupne količine vezane za olimpijadu: "Sve u svemu mislimo da olimpijada u Vancouveru zavrjedjuje brončanu medalju na podrucju ekologije, zastite okolisa. Utrošeno je 600 milijuna dolara za proširenje autoputa, no mi smo mišljenja da grad nije dovoljno napravio na dugoročnim prometnim rješenjima."

Paul Lingl takodjer kaze da, ako je uistinu ozbiljan u svojim ekološkim stremljenjima, Medjunarodni bi olimpijski odbor trebao razmisliti o promjenama u organizaciji Olimpijskih igara: "Mišljenja smo da je uloga Olimpijskog odbora da bude malo stroži te da postavi barem minimalne ekološke uvjete za gradove domaćine. Ako organizator ne moze namaknuti sredstva za to, Olimpijski bi odbor možda mogao financirati neke od tih inicijativa."

Ann Duffy iz Organizacijskog odbora vankuverske olimpijade kaze da ne moze prognozirati da li ce kanadski 'ekološki dizajn' biti obvezan za buduće olimpijske igre. No, kaze ona, Vancouver ce objaviti svojevrsni olimpijski ekološki priručnik koji bi mogao pomoći budućim organizatorima Igara.

XS
SM
MD
LG