Linkovi

Hollywood se priprema za Oscare


Hollywood se priprema za Oscare
Hollywood se priprema za Oscare
<!-- IMAGE -->

Austrijski glumac Christopher Waltz nominiran je za Oscara za sporednu ulogu u filmu Quentina Tarantina „Nemilosrdni gadovi“. Waltz, koji se smatra smatra favoritom za nagradu - za njegov prikaz nacističkog časnika - kaže da utrka za Oscara nije nadmetanje.

"Ne radi se o nadmetanju. To nije sportski događaj. Nema startera koji bi dao znak za početak utrke. U ovome smo svi zajedno. Radi se o stvarno krasnom drugarstvu koje nikad ranije nisam osjetio. "

Među glavnim favoritima je i reziser James Cameroon s njegovim trodimenzionalnim znanstveno-fantastičnim filmom „Avatar“. Lee Daniels, autor neočekivano uspjesnog filma „Precious“, kaže da je glavni lik njegovog filma autsajderica, pretila, problematična crnačka tinejdzerica koju okolina ignorira. To nije tipični zaplet filma nominiranog za Oscara. Glumica koja igra glavni lik Gabourey Sidibe, takodjer je nominirana za Oscara, a Lee Daniels je nominiran kao redatelj i producent. Kaže da kao afro-amerikanac i homoseksualac, nominaciju u početku nije uzimao za ozbiljno.

"I onda sam dobio tisuće email poruka podrške mladih, ne samo crnaca, nego i filmskih autora koji su homoseksualci, zatim kineskih redatelja i drugih. Jako sam sretan zbog toga."

<!-- IMAGE -->

U većini kategorija nominirano je pet kandidata. Međutim, u kategoriji najboljeg filma broj kandidata povećan je na deset. Maggie Gyllenhaal nominirana je u kategoriji sporedne ženske uloge za film „Crazy Heart“, film o starenju jednog country glazbenika. Njen partner je glumački veteran Jeff Bridges koji ju je savjetovao da se ne zanosi zbog nominacije.

"Prije nego su objavljene nominacije rekao mi je da je najvaznije da se dobro zabavljam, jer su Oscar upravo to – dobra zabava."

Jeremy Renner, nominiran je u kategoriji glavne muške uloge u ratnom filmu „The Hurt Locker“. On kaže da su priznanja od publike, naročito obitelji ratnih veterana, jednako vrijedna kao Oscar.

"Mislili smo da je velik uspjeh to sto se naš film prikazivao u četiri kina. Mislili smo da je uspjeh i to sto je film uopce dovrsen. To su za nas već neke pobjede. Nominacija za Oscara samo je produžila ovaj izvanredan osjećaj."

„The Hurt Locker“, redateljice Kathryn Bigelow, izjednačen je s „Avatarom“ Jamesa Camerona po broju nominacija – devet – uključujući one za najbolje redatelje i najbolji film. Colin Firth, zvijezda filmske drame „A Single Mad“, kaže da ga brojne aktivnosti prije svečanosti dodjele Oscara ostavljaju pomalo zbunjenim oko toga što bi trebao osjećati po pitanju nominacije za najbolju mušku ulogu.

"Od kada su ljudi počeli govoriti o tome stalno ste u zrakoplovu i pričate o filmu i svojoj ulozi tako da nisam imao vremena sve to procesuirati. No sigurno je da sam jako uzbuđen."

Kandidati za Oscare izabrani su glasovanjem nekih šest tisuća članova Filmske akademije, a čine ih istaknuti glumci, redatelji, producenti i drugi stvaraoci u filmskoj industriji.

XS
SM
MD
LG