Linkovi

23. veljače


23. veljače
23. veljače

1954. - počelo testiranje cjepiva protiv poliomijelitisa

<!-- IMAGE -->

Dvadeset-trećeg veljače 1954. godine, u Pittsburghu, u Pennsylvaniji, počelo je prvo masovno cijepljenje školske djece protiv poliomijelitisa. Tisuće djece u Pittsburghu, kao i u saveznoj državi Michigan, dobilo je prvu od tri doze ovog cjepiva. S vremenom, skoro dva milijuna djece u Sjedinjenim Državama cijepljeno je kao dio testiranja ovog cjepiva.

Cjepivo je razvio Jonas Salk i njegov tim stručnjaka u Laboratoriju za istraživanje virusnih bolesti na Sveučilištu Pittsburgh.

U jednom intervjuu, dr. Salk se prisjetio početka testiranja cjepiva protiv polija: “Počeci su bili oprezni - prvo smo cjepivo testirali na životinjama, potom su uslijedila dodatna testiranja na životinjama, nakon čega smo ga ispitali na nekoliko osoba, i polako na sve više njih. Na posljetku smo proveli veliko testiranje, koje je vodio Thomas Francis sa sveučilišta Michigan. Ta su testiranja počela 1954, a završila 1955. Oko milijun i osamsto tisuća djece bio je uključeno u testiranje, od kojih su neka primila cjepivo, dok su neka bila u kontrolnoj grupi i nisu bila cijepljena.”

Niti jedno dijete koje je primilo cjepivo tijekom ovog prvog masovnog testiranja nije oboljelo od polija. Američki državni centar za kontrolu bolesti navodi da u Sjedinjenim Državama od 1979 godine nije bilo niti jednog slučaja ove bolesti. Jedini zabilježeni slučajevi od te godine bili su uzrokovani reakcijom na cjepivo.

Dr. Jonas Salk umro je 1995. godine, u 80-oj godini života.

XS
SM
MD
LG