Linkovi

Otmice djece od strane jednog od roditelja postaju sve veći međunarodni problem


Otmice djece od strane jednog od roditelja postaju sve veći međunarodni problem
Otmice djece od strane jednog od roditelja postaju sve veći međunarodni problem
<!-- IMAGE -->

Roditelji odvedene djece nikad ne zaboravljaju dan koji im je zauvijek promijenio život. Njihovu djecu nisu otele dadilje, susjedi ili stranci već njihove majke koje su ih odvele u Japan. Američko državno tajništvo procjenjuje da su u Japanu na taj način završile stotine djece sa svih strana svijeta. Više od 20 američkih roditelja, čija su oteta djeca odvedena u Japan, nedavno se sastalo s pomoćnikom američke državne tajnice za pitanja Istočne Azije i Pacifika, Kurtom Campbellom. Roditelji su na tom sastanku izrazili frustraciju što Državno tajništvo ne vrši snažniji pritisak na Japan kako bi im se njihova djeca vratila. Nakon sastanka gospodin Campbell je rekao:

„Ovi su roditelji duboko povrijeđeni i željeli su čuti više o novom američko-japanskom bilateralnom sporazumu. Oni imaju vrlo jasnu želju da vide napredak na rješavanju njihovih slučajeva“.

Campbell je dodao da će nastaviti pozivati japanske čelnike da potpišu globalni sporazum kojim bi se spriječilo roditelje da otimaju djecu i odvode ih iz jedne zemlje u drugu. Japan je jedna od nekoliko zemalja koje nisu potpisale Hašku konvenciju o tom pitanju. Odvjetnici - specijalizirani za obiteljska pitanja - kažu da je tu konvenciju do sada potpisala 81-na država no neke se još uvijek ne pridržavaju u potpunosti njenih odredbi.

Druge zemlje, primjećuju oni, poput Japana, neodlučne su u potpisivanju Konvencije jer bi to zahtijevalo drastičnu promjenu njihovog obiteljskog prava. Chrisopher Savoie, čija je bivša supruga odvela dvoje njihove djece u Japan prošle godine, unatoč američkoj zabrani, nedavno je uhićen u Japanu zbog pokušaja povratka djece u Sjedinjene Države. On kaže da Japan nikada u svojoj povijesti nije pokrenuo korake za povrat otetog djeteta.

„Japan je apsolutna crna rupa kad su u pitanju takve otmice djece. U 58 godina niti jedno dijete, dovedeno na taj način u Japan, nije izašlo iz zemlje“.

<!-- IMAGE -->

Brojni roditelji vjeruju da američka vlada povrat njihove djece nije postavila kao prioritet iz bojazni od ugrožavanja diplomatskih odnosa s Japanom. William Joseph Lake, čija je kćerka odvedena u Japan, kaže da je došlo vrijeme da američka vlada posveti više pozornosti ovom problemu.

„Svakog dana gubimo jedan dan djetinjstva naše djece. To je nepovratno izgubljeno. A naša djeca plaćaju cijenu jer su se njihovi roditelji otuđili. Oni su izravno odvojeni od polovine njihove obitelj. Želim da se ovaj problem podigne na višu diplomatsku razinu, da njega bude više svjestan američki predsjednik i državna tajnica Clinton."

Pomoćnik državne tajnice Hillary Clinton, Kurt Campbell, rekao je da će se založiti za napredak na rješavanju ovog problema kad se uskoro sastane s japanskim dužnosnicima. Za tri mjeseca ponovno će se sastati s američkim roditeljima otete djece i razgovarati o načinima za rješavanje njihovih slučajeva. Roditeljima, koji se bore za pravo na njihovu djecu već godinama, kaže da se oni jedino mogu nadati najboljem.

XS
SM
MD
LG