Linkovi

22. veljače


22. veljače
22. veljače

1732. - rodio se George Washington

<!-- IMAGE -->

22. veljače 1732. godine u britanskoj koloniji Viriginia, rodio se George Washington, prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Roditelji su mu bili vlasnici plantaže, gdje je i odrastao, uz podučavanje privatnih učitelja. Premda nije pohađao koledž, George Washington bio je odličan matematičar, a i pisanje mu je dobro išlo.

Veći dio svoje mladosti proveo je na plantaži, sa svojom braćom, gdje je naučio obrađivati zemlju, a stekao je i znanja iz geodezije. Kao mladić, George Washington postao je članom vojnih snaga Virginije. Napredovao je do čina poručnika, a u borbama s Indijancima i njihovim francuskim saveznicima iskazao je veliku hrabrost.

1777. godine, pred rat za američku neovisnost od Engleske, zakonodavno tijelo pobunjenika imenovalo ga je glavnim zapovjednikom nove vojske. Nakon pobjede nad Britancima, George Washington se vratio na svoju farmu u Mount Vernon, u saveznoj državi Virginia, i počeo se baviti uzgojem duhana. No, 1787. pozvan je da predsjeda konvencijom na kojoj je sastavljen ustav Sjedinjenih Država. Zbog njegovog ugleda, jednoglasno je izabran za prvog američkog predsjednika.

Neke njegove pristaše željeli su ga čak i proglasiti kraljem, no Washington je to odbio, rekavši kako je Amerika upravo prošla kroz rat kako bi izbjegla da njome vlada kralj. George Washington je bio vrlo uspješan predsjednik. U osam godina na dužnosti, uspio je očuvati Uniju, bez obzira na različite, sukobljene interese saveznih država.

George Washington je uspješno surađivao sa svakom od političkih struja, a američki je narod uvjerio da njegova budućnost leži u državi s jakom centralnom vlašću. George Washington umro je 1799. u 67. godini života.

XS
SM
MD
LG