Linkovi

Petraeus: Ofenziva u Afganistanu početak je duge kampanje


Petraeus: Ofenziva u Afganistanu početak je duge kampanje
Petraeus: Ofenziva u Afganistanu početak je duge kampanje
<!-- IMAGE -->

Načelnik američkog Središnjeg zapovjedništva, odgovornog za sve vojne operacije u Afganistanu i Iraku, general David Petraeus, izjavio je da je tekuća ofenziva na jugu Afganistana samo početak dugačke kampanje protiv talibana. Američki general nije htio predvidjeti koliko dugo će operacije u gradu Marjah trajati, ali je rekao da će se koalicijske snage usmjeriti na uskraćivanje sigurnih utočišta talibanima u sljedećih 12 do 18 mjeseci.

U dosadašnjim operacijama poginulo je najmanje 16 civila, oko 120 pobunjenika te 13 vojnika NATO saveza. U međuvremenu, u Hagu nizozemski ministar vanjskih poslova Jan Peter Balkenende izrazio je očekivanje da će se blizu dvije tisuće nizozemskih vojnika povući iz Afganistana u kolovozu, kako je i predviđeno.

U istom televizijskom intervjuu general Petraeus rekao je da se opasnost od al-Qaide smanjila. On je pri tom ukazao na nedavni napredak u razbijanju al-Qaidine čelne strukture u Pakistanu te slabljenju al-Qaide u Iraku i na Arapskom poluotoku, izuzev Jemena. General Petraeus ipak je naglasio da se radi o neprijatelju koji razmišlja i prilagođava se te traži bilo kakvu priliku da napadne Sjedinjene Države i saveznike. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države trebaju nastaviti s pritiskom na al-Qaidu posvuda.

General Petraeus rekao je jučer i da su Sjedinjene Države na „putu pritiska“ na Iran kako bi uvjerile Teheran da uspori svoj nuklearni program. Američki zapovjednik rekao je da je svijet Iranu dao svaku priliku da razriješi prijepor oko nuklearnog programa diplomatskim putem, ali da su se iransku nuklearni napori samo nastavili. Petraeus nije pojasnio što znači „put pritiska“ na Iran, ali je rekao da Sjedinjene Države namjeravaju uputiti neku vrstu signala Iranu kako bi Teheranu bilo jasno koliko ozbiljnim susjedne zemlje i druge države diljem svijeta smatraju iranski nuklearni program.

XS
SM
MD
LG