Linkovi

Gordon: "Na Balkanu ostvaren ogroman napredak"


Gordon: "Na Balkanu ostvaren ogroman napredak"
Gordon: "Na Balkanu ostvaren ogroman napredak"
<!-- IMAGE -->

Sjedinjene Države imaju u Europi tri cilja, rekao je Gordon u svom govoru na Sveučilištu Harvard: Prvi je suradnja s Europom na cijelom nizu globalnih izazova, drugo je obnova konstruktivnijih odnosa s Rusijom, a treće je dovršavanje povijesnog posla na izgradnji demokratske, prosperitetne, ujedinjene i sigurne Europe. U protekla dva desetljeća brojne zemlje Srednje i Istočne Europe uključile su se u razne europske integracije, ali posao još nije dovršen, istaknuo je Philip Gordon, pomoćnik američke državne tajnice.

Kako je primijetio, na jugoistoku Europe još uvijek postoje brojni izazovi koji su izazvali teškoće u regiji u prošlom stoljeću poput pronalaženja načina za zaštitu manjinskih prava te stvaranje stabilnih, multietničkih političkih pristupa. No on je podsjetio i da je ostvaren ogroman napredak poglavito na Balkanu. „Nakon desetljeća teškog rada danas smo svjedoci dramatičnih političkih i društvenih tranzicija. Gotovo sve balkanske zemlje poduzele su korake ka članstvu u Europskoj uniji“, rekao je Gordon spomenuvši na prvom mjestu pomake u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, a kasnije je i podsjetio na ulazak Hrvatske u NATO savez.

Od svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije Gordon je najviše vremena posvetio Bosni i Hercegovini. „Napredak koji smo vidjeli od sredine 1990-tih nedavno je usporio i ne smijemo dopustiti njegovo zaustavljanje. U većem dijelu protekle tri godine bosanski politički čelnici nisu demonstrirali političku volju potrebnu za napredak reformi koje njihova zemlja treba. Oni su zastali u zlogukom krugu u kojem su uski etnički i kratkoročni osobni politički interesi nadvisili dugoročne ciljeve koji bi donijeli korist svim zajednicama u BiH“, rekao je američki dužnosnik.

Pomoćnik američke državne tajnice Philip Gordon dodao je da Sjedinjene Države ostaju uključene te da su spremne pomoći Bosni i Hercegovini da krene naprijed. No u konačnici, naglasio je, teret ostvarenja državnih aspiracija leži na bosanskim političkim čelnicima i njihovoj spremnosti na kompromise za veće dobro. „Ukoliko ne uspiju na njima će biti da objasne biračima zašto susjedi BiH mogu putovati u Europu bez viza, napreduju ka Europskoj uniji i NATO savezu dok je Bosna ostavljena na čekanju“, poručio je Philip Gordon, pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja.

XS
SM
MD
LG