Linkovi

Google donosi Internet brzinom od jednog gigabajta u sekundi


Google donosi Internet brzinom od jednog gigabajta u sekundi

<!-- IMAGE -->

Tvrtka Google objavila je svoje planove za brzu internetsku vezu i dodatne opcije njegove uporabe. Google tvrdi da će njihov eksperimentalni sustav biti više nego 100 puta brži od internetskih poveznica koje većina Amerikanaca danas koristi.

Google navodi da će njegova internetska poveznica imati brzinu od jednog gigabajta u sekundi. Trenutno najbrže poveznice za privatnu uporabu u Americi dosižu tek izmedju dva i pet posto od te brzine. Na početku će se nuditi u mjestima do 50 tisuća stanovnika, da bi se kasnije proširila na područja do pola milijuna stanovnika.

Do tog je poslovnih poteza došlo u vrijeme kad Google agresivno pojačava svoju internetsku zastupljenost, a takodje na naslovnicama se nedavno našao prijepor između Google i kineske vlade oko slobodne uporabe interneta. Prošlog mjeseca, Google je pustio u prodaju svoj prvi mobitel, a od nedavno je u opticaju i takozvani Google Buzz, dio Gmail servisa internetske pošte.

David Sohn, viši savjetnik Centra za demokraciju i tehnologiju u Washingtonu, tvrdi da će se ovi napori na kraju Googlu isplatiti: „U načelu oni pokušavaju unaprijediti brzinu interneta jer će to povećati promet u kojem oni već sad imaju veliki dio. Tako će imati i još veći“.

Sohn kaže da će se Google tako naći u strateški dobroj poziciji glede utjecaja nad javnim i privatnim sektorom po pitanju internetskog umreženja. Američki državni odbor za komunikacije trenutno radi na nacionalnom planu umreženja, a podrobnosti će biti objavljene sljedećeg mjeseca.

„Mislim da tu ima tih elemenata, pokušaja utjecanja na Odbor za komunikacije glede ciljeva koje će taj odbor odrediti. Google pokušava navesti to tijelo i druge internetske tvrtke da pokušaju učiniti više,“ kaže Sohn.

Google je godinama eksperimentirao s internetskim servisom i trenutno nudi besplatnu vezu u gradiću Mountain View, u Kaliforniji, gdje im je sjedište. U objavi svojih planova Google navodi da će prihvaćati prijedloge pojedinaca kao i lokalnih gradskih uprava koje žele sudjelovati u eksperimentalnom servisu.

XS
SM
MD
LG