Linkovi

19. veljače


19. veljače
19. veljače

1878. - Edison patentirao fonograf, preteču dugovječnijeg gramofona

<!-- IMAGE -->

Devetnaestog veljače 1878. godine, Thomas Alva Edison patentirao je svoj fonograf, preteču dugovječnijeg gramofona. Fonograf je bila sprava s pokretnim cilindrom koji je bio omotan aluminijskom folijom. Igla fonografa prelazila je preko sićušnih nabora na foliji, što je – u konačnici - proizvodilo zvuk.

Thomas Alva Edison izumio je fonograf u svom laboratoriju u Menlo Parku, u saveznoj državi New Jersey, kojeg se tada nazivalo ‘Edisonovom tvornicom izuma’. Neki taj laboratorij smatraju prvim modernim laboratorijem za razvoj i istraživanje kojem je cilj stvaranje predmeta koji bi bili korisni i profitabilni.

Povjesničar Robert Bruce kaže da se Edisonova genijalnost iskazivala i u tome što je zapošljavao izvrsne tehničare, kemičare i druge stručnjake, koji su njegove ideje znali pretvoriti u stvarnost: "Oni su Edisonu bili jedna vrst dodatnog mozga i ruku, no on je kontrolirao cijelu stvar. Imao je tehničare, dakle one koji su mogli realizirati njegovu viziju. Također, zapošljavao je i izvrsne matematičare. Sam Edison je priznao da mu se nije svidjala ideja o teoretičarima koji rade za njega, no shvaćao je njihovu važnost, i uvijek je imao barem jednog ili dva takva čovjeka."

Kada je 1931. umro, Thomas Edison je bio vlasnik oko tisuću službeno priznatih patenata od koji su najpoznatiji - električna žarulja, filmska kamera i kino-projektor.

XS
SM
MD
LG