Linkovi

Južna Afrika ubrzano se priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo


Južna Afrika ubrzano se priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo
Južna Afrika ubrzano se priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo

<!-- IMAGE -->

Prvenstvo počinje 11. lipnja. U sklopu priprema, momcad domacina zapocela je s intenzivnom serijom treninga i prijateljskih utakmica. Juznoafrikanci su ponosni sto su domacini Svjetskog nogometnog prvenstva. Vide u tome jos jednu mogucnost predstavljanja svoje zemlje stotinama tisuca ljubitelja nogometa i stotinama milijuna TV-gledatelja diljem svijeta.

Nekoliko zadnjih utakmica juznoafricka je nogometna reprezentacija i odigrala na novom stadionu u Durbanu. Celicni luk koji se dize 100 metara nad stadionom promijenio je obrise tog grada. U luk je ugradjena uspinjaca pa ce posjetitelji na taj nacin imati priliku uzivati u spektakularnim pogledima na grad i Indijski ocean.

Uzurbano se obavljaju radovi na setalistu uz more i na nekim drugim turistickim atrakcijama. Dvadeset sedmog sijecnja, kad je odigrana utakmica s ekipom Zimbabwea, ljubitelj nogometa Nkosinathi Wellington uzbudjeno govori o novom stadionu i drugim sadrzajima...

"Savrsen je to objekt za 2010, za velike susrete. Shopping ce biti dobar. Lijepo uredjen potez uz more, za turizam kasnije. Nema kriminala, policija je svugdje. Sve izgleda dobro."

Juznoafricka vlada ulozila je milijarde dolara na pet već završenih stadiona i pet koji se još moderniziraju, u Cape Townu, Port Elizabethu, Pretoriji i Johannesburgu. Juznoafricku Republiku u sijecnju je posjetio Diego Maradona, trener argentinske reprezentacije. Pohvalno se izrazio o onome sto je vidio.

Demantirao je bilo kakvu opasnost po sigurnost prvenstva rekavsi da se incidenti poput nedavnog teroristickog napada na reprezentaciju Togoa u Angoli, dogadjaju, ali da se nakon tjedan dana u Juznoafrickoj Republici uvjerio u dobre i prijateljske namjere njenih ljudi te dodao da ce to biti jedno odlicno Svjetsko prvenstvo cija sigurnost nece biti ugrozena.

<!-- IMAGE -->

Predsjednik juznoafrickog organizacijskog odbora Danny Jordaan opovrgao je glasine i kriticare koji su sumnjali u sposobnost Juzne Afrike kao uspjesnog organizatora dogadjaja ove vaznosti i velicine.

"Prvo su rekli da necemo uspjeti izgraditi stadione. Svi su gotovi. Onda – da ce nam ponestati novca. Ni to se predvidjanje nije obistinilo."

Vlada je ulozila milijune dolara u poboljsanje prometnica, povecanje smjestajnih kapaciteta, otvaranje novih turistickih sadrzaja. Juznoafrickim ljubiteljima nogometa nisu potrebna dodatna uvjeravanja. Svi oni, poput studenta na Sveucilistu Durbana Colina Mtembua, vjeruju u vrlo uspjesno Svjetsko prvenstvo.

"Afrika je spremna. Pozivamo vas – dodjite i podrzite svoje ekipe, svoje zemlje. Svi cemo se odlicno zabaviti."

Juznoafricka se vlada nada da ce prvenstvo otvoriti tisuce radnih mjesta, dati poticaj gospodarstvu i pomoci zemlji da postane jedna od vodecih svjetskih turistickih destinacija. Za juznoafricke ljubitelje nogometa bit ce to jedinstvena prilika da na svojim terenima vide najbolje nogometase svijeta.

XS
SM
MD
LG