Linkovi

Posjet kanadskoj državnoj kovnici gdje su izrađena olimpijska odličja


Posjet kanadskoj državnoj kovnici gdje su izrađena olimpijska odličja
Posjet kanadskoj državnoj kovnici gdje su izrađena olimpijska odličja

Pred bivšom zgradom Banke Montreala, a sada kanadskom državnom kovnicom, mogu se vidjeti dva dugačka reda ljudi koji satima čekaju kako bi vidjeli olimpijska odličja. Dan Mallet iz državne kovnice posjetiteljima objašnjava kako su one dizajnirane i izrađene. kaže da je svaka medalja jedinstvena – niti jedna od 615 olimpijskih medalja, kao i 339 odličja za olimpijadu osoba s invaliditetom, nije identična.

<!-- IMAGE -->

Ovo je prvi put da medalje nisu plosnate. Na površini je reljef Kanade, uz likove Indijanaca te crtež kita ubojice. Odličja za olimpijadu osoba s invaliditetom imaju na sebi indijanski simbol vrane što simbolizira prevladavanje zapreka.

Deanna Scott iz pokrajine Britanska Kolumbija jedna je od posjetitelja izložbe. U ruci drži zlatnu medalju, koju potom i fotografira. Kaže - to je vrijedilo tri sata čekanja."Ovo je super osjećaj naročito nakon što je Kanada u Vancouveru osvojila prvu zlatnu medalju. Vrlo sam ponosna na sve kanadske sportaše. Bila sam u redu od devet sati jutros, ali je itekako vrijedilo."

<!-- IMAGE -->

Dizajn medalja izradili su kanadski umjetnici Corrine Hunt i Omer Arbel. Za odnose s javnošću u državnoj kovnici je zadužena Christine Aquino koja kaže da je bio poseban osjećaj ugledati prve dovršene medalje: "To je bio vrlo emocionalan dan u kovnici. Na ovom projektu radilo je 34-ero ljudi, a nakon dvije i pol godine postali su i vrlo emocionalno angažirani. Sada možemo vidjeti odličja koja se dodjeljuju sportašima sa svih strana svijeta i vrlo smo ponosni na to."

Sama izrada medalja vrlo je naporan proces. Svaka teži više od 500 grama. Zlatne medalje su pretežito izrađene od srebra no prekrivene su sa šest grama zlata. Srebrne medalje napravljene su od srebra, a brončane pretežito od bakra zato što su ispolirana bronca i zlato slične boje pa kovnica nije htjela da bude zabune oko medalja. Christine Aquino kaže da je većina posjetitelja najviše iznenađena težinom medalja.


XS
SM
MD
LG