Linkovi

Posljednje javno obraćanje Stjepana Mesića u funkciji predsjednika Hrvatske


Posljednje javno obraćanje Stjepana Mesića u funkciji predsjednika Hrvatske
Posljednje javno obraćanje Stjepana Mesića u funkciji predsjednika Hrvatske
<!-- IMAGE -->

„Bio bih naivan da sam u proteklih deset godina i u jednom trenutku pomišljao da ću moći zadovoljiti baš svakoga. Takvoga političara i takvoga predsjednika nema, ni u Hrvatskoj, ni u svijetu. Ali čitavo jedno desetljeće u svim ispitivanjima javnoga mnijenja uživao sam vašu uvjerljivu podršku i to veću nego bilo tko drugi i bilju ocjenu svoga rada nisam mogao poželjeti“, kazao je jučer Stjepan Mesić u svom posljednjem obraćanju javnosti u funkciji predsjednik države. Već sutra on će mandat predati novoizabranom predsjedniku Ivi Josipoviću. Rezimirajući desetljeće koje proveo na čelu hrvatske države, Mesić je istaknuo:

Mesić: „U ovih deset godina mnogo toga sam započeo, ponešto sam doveo do samoga kraja, dakle dovršio, nešto je u završnoj fazi, ali ima ne malo onog na čemu se još mora raditi gdje će otpori i dalje biti žilavi, gdje će trebati lomiti barijere prije svega u glavama".

Mesić je rekao da je u dva uzastopna mandata pridonio da se Hrvatska izmijeni, ali i da se promijeni način gledanja na Hrvatsku u svijetu.

Mesić: "Od zemlje na koju se gledalo kao na nepouzdanog i nesigurnog partnera koji kaže jedno, a radi drugo pretvorili smo se u sigurnog saveznika i pouzdanog suradnika u čiju se riječ vjeruje i u čiju se vjerodostojnost ne sumnja. Nametnuo sam, uz ne male otpore, novi način gledanja ne samo na suradnju s Haaškim sudom, nego i na našu nedavnu prošlost i sve što se u tome vremenu događalo. Nametnuo sam i to moram naglasiti, doista nametnuo koncept individualiziranja krivnje za počinjene ratne zločine i time otklonio opasnost da se cijeli hrvatski narod stigmatizira zbog nedjela pojedinaca koji su se sakrivali iza hrvatskog imena, mada ima i danas još onih koji taj koncept ne prihvaćaju“.

U minulih deset godina, istaknuo je Mesić ostvareni su pozitivni pomaci u zaštiti ljudskih prava. Promijenjen je odnos prema nevladinim organizacijama na koje se više ne gleda kao na neprijatelje Hrvatske, već kao na saveznika vlasti u borbi za punu demokratizaciju. Rezimirajući desetljeće koje je proveo na čelu države, Mesić je podcrtao i napore koje je činio u afirmaciji vrijednosti antifašizma i njima se, kazao je, sudarao s čestim otporima: Na ovim prostorima, antifašizam se, ne može izjednačiti s komunizmom, a ni u vladavini koju nazivamo socijalizmom, ustvrdio je predsjednik na odlasku, nije baš sve bilo loše .

Mesić: “Hrvatski antifašizam jedna je od najsvjetlijih stranica u našoj novijoj povijesti. Masovno rušenje i uklanjanje spomenika žrtvama fašizma i antifašističkim borcima, ljaga je koju još nismo oprali s lica naše mlade države, a zao duh koketiranja s neofašizmom koji je pušten iz poslovične boce početkom devedesetih godina još će nam dugo zadavati muke“.

Istaknuo je da se kao šef države uporno borio da se u Hrvatskoj ostvari vladavina prava. Iako se na tome polju još se nije došlo do krajnjeg cilja, borba protiv korupcije i postojanje političke volje, navode ga da na to pitanje gleda s dozom optimizma.

Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Mesić je zadovoljan s stupnjem dostignute reforme. Podsjetio je da je umirovljenjem generala koji su pokazivali političke ambicije pridonio depolitizaciji vojske, te dometnuo da usprkos sadašnjoj ekonomskoj krizi, spremnost hrvatskih oružanih snaga za obranu i za sudjelovanje u mirovnim misijama nije ni malo splasnula.

Osvrnuo se i na gospodarsku krizu koja se poklopila s krajem njegova mandata. Njezini su uzroci, konstatirao je, dijelom „iz domaće kuhinje“, a dijelom uvezeni.Krizu se, smatra Mesić nije moglo izbjeći, ali se za nju Hrvatska mogla bolje pripremiti. Zagovarao je, kazao je donošenje cjelovitog koncepta za ekonomski razvoj zemlje, ali vlada koja se na tu inicijativu trebala odazvati, pravila se gluha i nije imala dovoljno hrabrosti i političke vizije.

Mesić: “S odazivom nisam zadovoljan, da budem do kraja jasan nezadovoljan sam. Nezadovoljan sam i stanjem u regiji mada sam bio prvi koji je regionalnu suradnju u hrvatskom političkom rječniku iz tabua pretvorio u nešto normalno i svakodnevno“.

Mesić se u svom zadnjem govoru posebno osvrnuo na odnose s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom:

Mesić: "I bio sam također prvi koji je odlučno napravio zaokret u našim odnosima u BiH i, napokon, prvi koji je potaknuo i najiskrenije dalje provodio normalizaciju sa Srbijom. No sva normalizacija između dva subjekta, a ja radije kažem ponovo uspostavljanje međusobnog razumijevanja i povjerenja, ne može ići ispod granice naših vlastitih interesa i iznad granice interesa trećeg. I što je također važno, u svakoj normalizaciji morate imati partnera. Mislim da sam bio dovoljno jasan“.

Mesić je istaknuo da Hrvatska mora dalje nastaviti europskim putem, ne samo zbog gospodarskog prosperiteta, već i zbog usvajanja europskih demokratskih kriterija, no dodao je kako je svom mandatu nastojao da se Hrvatska u vanjskoj politici ne koncentrira samo na Europu.

Hrvatska se, ustvrdio je, mora otrgnuti iz balasta povijesnih mitova i širom otvorenih očiju suočiti se s povijesnom istinom. Opraštajući se nije rekao zbogom već doviđenja.

Mesić: "Ako se večeras od vas opraštam kao vaš predsjednik, to ne znači da se opraštam kao vaš sugrađanin. Ostat ću aktivan, spreman da pomognem uvijek kada se za to pruži prilika i u tome i dalje računam na vašu suradnju i vašu podršku."

S Mesićem Hrvatska po prvi put dobiva institut bivšeg predsjednika. On će po odlasku s Pantovčaka imati pravo na službeni ured, tajnicu i vozača.

XS
SM
MD
LG