Linkovi

Senatori Jeanne Shaheen i George Voinovich u Zagrebu


Senatori Jeanne Shaheen i George Voinovich u Zagrebu
Senatori Jeanne Shaheen i George Voinovich u Zagrebu
<!-- IMAGE -->

Dvoje članova američkog Kongresa senatorica Jeanne Shaheen i senator George Voinovich sastali su se u Zagrebu s najvišim predstavnici hrvatske vlasti - premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednikom države Stjepanom Mesićem a susreli su se na radnom ručku i s ministrima vanjskih poslova i obrane, Gordanom Jandrokovićem i Brankom Vukelićem.

Nakon susreta nije bilo izjava za novinare, a prema priopćenjima za javnost koje je odaslala hrvatska strana, američki su senatori dali punu potporu hrvatskim nastojanjima oko završetka pregovora s Europskom unijom, u borbi protiv korupcije, te jačanju hrvatskog gospodarstva.

Shaheen i Vojnovich naglasili su da su SAD iznimno zainteresirane za jačanje gospodarske suradnje s Hrvatskom te uspostavu trajnog mira u regiji u čemu Hrvatska - kako su rekli - 'ima važnu ulogu'.

Senator George Voinovich, je prema vladinom priopćenju, u razgovoru s premijerkom Kosor istaknuo kako posjećuje Hrvatsku četvrti put od uspostave njezine neovisnosti i da ga veseli napredak postignut posljednjih godina.

Vojnovich je hrvatskim domaćinima senatoricu Jeanne Shaheen predstavio kao članicu Senata koja će, po svršetku njegova mandata ove godine, nastaviti pratiti procese na jugoistoku Europe.

Zahvaljujući na američkoj potpori, premijerka Kosor je senatore izvijestila da se Hrvatska nada okončanju pregovora s EU do kraja ove godine. Upoznala ih je i s hrvatsko-slovenskom pripremama konferencije o Jugoistočnoj Europi koja će se održati u Hrvatskoj, a na koju bi trebali doći predsjednici država ili vlada regije, te predstavnici Europske Komisije i Vijeća Europe.

Kosor je izrazila spremnost hrvatske vlade da pruži političku ali i konkretnu, praktičnu pomoć zemljama jugoistočne Europe u njihovu približavanju euroatlanskim integracijama. Najavila je da će hrvatska vlada susjednim državama koje tek počinju ili će otpočeti pristupne pregovore s EU, besplatno ustupiti prijevode pravne stečevine Europske unije.

Na sastanku s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem koji je na predsjedničkoj dužnosti još dva dana, američki senatori su odali priznanje njegovoj dosljednoj politici koju je vodio u zadnjih deset godina, te rezultatima do kojih je ona dovela. Iako je zadovoljan dostignutim stupnjem hrvatsko-američkih odnosa, predsjednik Mesić je podsjetio da još uvijek nije došlo do intenzivnije gospodarske suradnje između dviju država.

Na radnom ručku američkih senatora s ministrima vanjskih poslova i gospodarstva, osim bilateralnih odnosa i suradnje dviju država u vojnoj misiji ISAF u Afganistanu, bilo je riječi i o trenutačnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji.


XS
SM
MD
LG