Linkovi

Film tjedna: "Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac munje"


Film tjedna: "Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac munje"
Film tjedna: "Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac munje"

<!-- IMAGE -->

Bogovi antičke Grčke rijetko se nađu kao glavni likovi filmova, ali, Zeus, Posejdon, Had i ostatak Olimpa u središtu su nove filmske avanture, adaptirane po prvom iz serije romana za mlađe čitatelje. Alan Silverman za nas je pogledao film „Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac munje.“

Percy Jackson naizgled je tipični tinejđer: nesiguran, mučaljiv promjenjiva raspoloženja. Uz to, on je i pun gnjeva na oca koga nikad nije upoznao. Međutim, vrlo brzo s početkom filma, Percy će saznati tko mu je otac i iz kakve je neobične obitelji potekao.

Kad se počnu događati neobične stvari – recimo, Percyja napadne krilata Furija! – on konačno sazna i tajnu svog rođenja: on je, ustvari, polubog – sin boga Posejdona i smrtne žene. Taman kako se počne svikavati na tu ideju, Percy se nađe usred titanske bitke bogova, izazvane nestankom njihova gotovo najvažnijeg predmeta – Zeusove munje!

Optužen za krađu munje, Percy naumi sa svojim prijateljem Groverom – za koga se ustanovi da je satir, pola-čovjek pola-koza -, te još jednim djetetom bogova, vještom ratnicom Annabeth, kćerkom Atene, otkriti tko je stvarni kradljivac Zeusove munje, da vrati munju i spasi čitav univerzum.

Film „Percy Jackson i Olimpijci“ režirao je Chris Columbus, ispod čije je redateljske palice izašao prvi film o još jednom tinejđeru magičnih moći, Harryju Potteru. Osamnaestogodišnji Logan Lerman glumi Percyja, a Pierce Brosnan je njegov učitelj kentaur Hiron, pola-čovjek pola-konj.

"Naravno, moji su sinovi imali ključnu ulogu u toj odluci. Oni čitaju i obožavaju knjige o Percyju Jacksonu. A Chris Columbus je igrao – i to uspješno – na moju taštinu: poslao mi je prekrasan portret mene kao kentaura. Nikad u životu nisam imao takve mišiće i stvarno sam se sam sebi jako dopao," kaže Brosnan.

Redatelj Columbus je okupio i zavidnu glumačku ekipu za interpretaciju božanskih likova: Sean Bean je moćni Zeus, Kevin McKidd Posejdon, Steve Coogan Had, a Rosario Dawson njegova kraljica podzemlja, Perzefona, dok Uma Thurman glumi Meduzu, okrunjenu zmijama, čiji pogled pretvara čovjeka u kamen.

Premda prvenstvenu publiku za film čine djeca u dobi od 7 pa do 16 godina, redatelj Columbus se nada da ni roditeljima neće biti dosadno.

XS
SM
MD
LG