Linkovi

Uspješan početak ofenzive protiv talibana u pokrajini Helmand


<!-- IMAGE -->

Tisuće američkih, britanskih i afganistanskih vojnika prošli su kraj eksplozivnih klopki i ušli u ključno uporište talibana u južnom Afganistanu.

Američki helikopteri i oklopna vozila stuštili su se na poljoprivredni gradić Marjah, u pokrajini Helmand, u subotu pred zoru, u prvom danu masivne i željno očekivane vojne ofenzive.

Vjeruje se da je i do tisuću talibana utaboreno u tom području, no američki vojnici kažu da dosad naišli samo na sporadičan otpor. Britanski vojni glasnogovornik je izjavio da je najmanje jedan ključni cilj već osiguran.

<!-- IMAGE -->

Afganistanski vojni zapovjednik Sher Mohammad Zazai je izjavio da je najmanje 20 talibanskih pobunjenika ubijeno tijekom inicijalnih borbi, a 11 ih je zarobljeno.

NATO je objavio pogibiju jednog američkog i jednog britanskog vojnika.

Ofenziva – nazvana Operacija Moštarak, što na jeziku Dari znači 'zajedno' – najveća je otkako je talibanska vlada bila svrgnuta, 2001.

Dužnosnici očekuju da će operacija biti uspješna jer po prvi puta postoje resursi za osiguravanje regije i pružanje osnovnih usluga stanovništvu nakon što završi vojna operacija.

XS
SM
MD
LG