Linkovi

Najveća opasnost po oporavak američke ekonomije - nezaposlenost


Najveća opasnost po oporavak američke ekonomije - nezaposlenost
Najveća opasnost po oporavak američke ekonomije - nezaposlenost
<!-- IMAGE -->

Vodeći ekonomski savjetnik predsjednika Obame kaže da je najveća opasnost po oporavak američkog gospodarstva to da vlada ne učini dovoljno na zapošljavanju. U međuvremenu, nakon sastanka s predsjednikom u Bijeloj kući, republikanski zakonodavci osudili su rastrošnost savezne vlade te su pozvali gospodina Obamu da obuzda potrošnju.

Ekonomska logika govori da bi trebalo povećati državnu potrošnju radi stimuliranja gospodarskog rasta i što bržeg zapošljavanja, sve dok privatni sektor ponovno ne ojača. Tu je logiku administracija predsjednika Obame primjenjivala u borbi protiv najdublje i najduže recesije od Drugog svjetskog rata. Ekonomski poticaji u vrijednosti od 787 milijardi dolara financirali su prošle godine i otvaranje novih radnih mjesta.

Međutim, američko gospodarstvo sada bilježi rast te se postavlja pitanje je li državna intervencija usmjerena na što veće zapošljavanje zaista neophodna?

Predsjednik Obama je jasno kazao svoje mišljenje nakon sastanka s kongresnim čelnicima obje stranke: „Ekonomija opet raste, pojačana je produktivnost i to je dobra vijest. Loša vijest je da firme još uvijek nisu poduzele konačni korak – nisu počele zapošljavati nove ljude, puno radno vrijeme.“

Nešto prije toga, predsjednikov ekonomski savjetnik Lawrence Summers istaknuo je da je još uvijek potrebna državna akcija glede stvaranja radnih mjesta: „Mene mnogo više brine mogućnost da učinimo premalo, nego što bi mogli napraviti previše… Doista je važno to što smo počeli s programom pomoći za male poduzetnike. Vrlo je važno da smo počeli davati novac za infrastrukturne projekte i da to činimo što brže.“

Do sada je, čini se, jedina velika ideja o brzom zapošljavanju - koja je naišla na potporu obje stranke - osiguravanje poreznih olakšica za poduzetnike, kako bi se povećala zarada i plaće u malom poduzetništvu. Ostale mjere, često pokrenute od strane demokrata - kao otvaranje javnih projekata u infrastrukturi - nailaze na žestok otpor republikanaca. Republikanci - koji, iako su manjina u Kongresu, mogu blokirati usvajanje zakona u Senatu - tvrde da vladine mjere stimuliranja ekonomije povećavaju ogromni nacionalni dug, te da neće smanjiti nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti sada iznosi 9.7 posto.

Nakon sastanka u Bijeloj kući, čelnik republikanske manjine u Zastupničkom domu, John Boehner, pozvao je na trenutačno smanjenje državne potrošnje, u borbi protiv sve većeg saveznog proračunskog deficita: „Rekao sam predsjedniku – ukoliko ste ozbiljni glede smanjivanja potrošnje, zašto to odmah ne učinimo? Dopustimo članovima Kongresa da glasuju o rasipnom trošenju u Washingtonu.“

Predsjednik Obama kaže da je predan fiskalnoj štednji, ali da bi savezna potrošnja trebala biti smanjena onda kada dođe do potpunog ekonomskog oporavka i smanjenja nezaposlenosti. Predložio je djelomično zamrzavanje domaće potrošnje iduće godine, te je pristao na stvaranje dvostranačkog odbora koji treba izraditi preporuke kako ukloniti dugoročni fiskalni deficit.

S druge strane, republikanci imaju vlastite ideje o poticanju zapošljavanja, a neke od njih je predsjednik Obama spomenuo u svom godišnjem obraćanju naciji. Takvim se idejama obično protivi lijevo krilo Demokratske stranke.

Čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell kaže da je dvostranački sporazum moguć ukoliko demokrati budu otvoreni za prijedloge republikanaca: „Na nekoliko područja postoji mogućnost postizanja sporazuma oko nuklearne energije, vađenja nafte iz američkog priobalja, čiste tehnologije kod korištenja ugljena te inozemni trgovački sporazumi. Mislim da svaki od njih može donijeti i otvaranje novih radnih mjesta.“

Unatoč tome što Obamina administracija izražava oprezni optimizam glede budućeg gospodarskog rasta, očekuje se da će u idućoj godini nezaposlenost iznositi devet posto. Usporedbe radi – g. 2007. nezaposlenost je iznosila ispod pet posto. Savezni deficit je u prošloj godini prešao bilijun dolara, a isto se očekuje i u idućoj godini.

XS
SM
MD
LG