Linkovi

U Vancouveru počinju XXI Zimske olimpijske igre


U Vancouveru počinju XXI Zimske olimpijske igre
U Vancouveru počinju XXI Zimske olimpijske igre
<!-- IMAGE -->

Oko pet tisuća sportaša i sportašica iz više od 80 zemalja svijeta natjecat će se tijekom 17 dana na Olimpijadi u Vancouveru, u 15 različitih sportskih disciplina. Olimpijada je mjesto na kojem se iskazuju sportski duh, rad, kao i nacionalni ponos sportaša koji svi dijele jedan zajednički cilj - dati sve od sebe kako bi osvojili zlatnu medalju.

Milijuni ljudi širom svijeta gledat će danas početak 21. Zimske olimpijade u Vancouveru. Ovaj grad na zapadnoj obali Kanade poznat je po svojim biciklističkim stazama, šumama, jezerima, kao i prelijepim planinama, te se godinama nalazi na vrhu popisa najboljih gradova za život u svijetu. Također je ocjenjen jednim od najboljih gradova po pitanju očuvanja prirodnog okoliša.

Olimpijska će se natjecanja odvijati na nekoliko lokacija u i oko grada. Organizatori kažu da su se potrudili da ova Olimpijada ne zagadi okoliš, te stoga predlažu gledateljima da na sportska natjecanja dođu biciklima. U cilju smanjenja broja posječenih stabala, mnoge olimpijske zgrade napravljene su od recikliranog materijala. Uz to, dodaju organizatori, posebna se pažnja posvetila tome za što će koja od olimpijskih zgrada biti korištena.

Organizatori su na raspolaganju imali sedam godina, kao i proračun od nekoliko milijardi dolara za pripremu ovih olimpijskih igara. No, jedna od stvari koju nisu mogli kontrolirati su vremenske prilike. Temperature koje su više od uobičajenih, kao i nedostatak snijega – razlog su zabrinutosti tjednima pred početak Olimpijade.

<!-- IMAGE -->

Nedostatak snijega neće biti problem za natjecanja koja će se održati na skijaškim stazam u gradu Whistleru, no planinske staze na planini Cypress mogle bi imati problema. Organizatori se pripremaju za šest skijaških i snowboarding disciplina, te su strojevi za proizvodnju snijega radili mjesecima na uskladištavanju snijega. Uz to, snijeg se s viših planinskih predjela dovozi na staze u ogromnim kamionima. Organizatori u Vancouveru kažu da sportaši neće niti primjetiti razliku između prirodnih skijaških staza i onih od umjetnog snijega.

Kad već spominjemo toplije vrijeme, recimo i to da su neke od zemalja koje će imati predstavnike na ovim olimpijskim igrama pravo iznenađenje. Riječ je o zemljama u kojima gotovo nikada ne pada snijeg! Na primjer, popularni bob tim s Jamajke, koji se nije uspio kvalificirati za nastup na prošloj zimskoj olimpijadi, ove će se godine natjecati na Olimpijadi u Vancouveru. Philip Boit iz Kenije svoju je sportsku karijeru započeo kao trkač. No, 1990-ih se godina odlučio okušati u novom sportu. Kompanija sportske opreme Nike sponzorirala je ovog kenijskog trkača da se okuša u skijanju. 1998, on je postao prvi sportaš iz Kenije koji se natjecao na zimskoj olimpijadi. Ove godine natjecat će se na svojoj četvrtoj i posljednjoj Olimpijadi.

Kina će na ovu Olimpijadu poslati najbrojniju ekipu ikada, koja će se sastojati od 91 sportaša. Glasnogovornik Kineskog olimpijskog tima izjavio je da je njegova zemlja znatno slabija u zimskim sportovima, no da još uvijek očekuje da će postići rezultate slične onima od prije četiri godine. Dodaje da Kina radi na tome da izjednači razliku između svojih sportaša u zimskim i ljetnim olimpijskim igrama.

Zimski sportovi uključuju različite skijaške discipline, kao što su skijaško trčanje, alpsko skijanje, nordijska kombinacija, biathlon, skijanje slobodnim stilom te skijaški skokovi. Snowboarding je postao olimpijski sport 1998. godine. Tu si i tri različite sanjkaške discipline – bob, skeleton i sanjkanje. Tehnološki razvoj uveliko je promjenio opremu koja se koristi u ovim i drugim disciplinama na zimskim olimpijskim igrama.

<!-- IMAGE -->

Neki drugi olimpijski sportovi poznati su širom svijeta, kao na primjer hokej na ledu. Neki drugi, pak, i nisu tako poznati - kao bočanje na ledu, ili biatlon, sport koji spaja cross country skijanje i streljaštvo. Zanimljivo je da se ovaj sport razvio iz vještine preživljavanja. Naime, stanovnici sjevernoeuropskih zemalja skijali su i ubijali plijen kako bi se prehranili, a kasnije se ta vještina čak koristila i u ratovima.

Jedan od najpopularnijih sportova na zimskoj olimpijadi je umjetničko klizanje. Ovaj sport kombinacija je atletske vještine i umjetničkog i kreativnog plesa. U ženskom umjetničkom klizanju, neke od favoritkinja su južnokorejske klizačice Kim Yu-Na i Mao Asada, te Japanka Miki Ando. Sjedinjene će Države ove godine predstavljati klizačice Rachel Flatt i Mirai Nagasu. U muškoj konkurenciji kao favorite spomenimo Rusa Evgenia Plushenka, Francuza Briana Jouberta, te Amerikanca Evana Lysaceka.

Kada se radi o zimskim sportovima, Kanadjanima je ipak najdraži hokej na ledu, koji je već generacijama značajan dio njihove kulture, a za neke ima status religije. Dvanaest najboljih svjetskih ekipa natjecat će se tijekom 12 dana. Prva hokejaška utakmica odigrat će se 16. veljače, između Sjedinjenih Država i Švicarske. Američka nacionalna hokejaška lige ponovno dozvoljava igračima koji igraju u američkim timovima da na Olimpijadi zastupaju svoje matične zemlje. Za mnoge obožavatelje ovog sporta, najvažnija utakmica odigrat će se posljednjeg dana Olimpijade, 28-og veljače. Tada će se, naime, odigrati finalna utakmica muškog hokeja, za koju mnogi stručnjaci tvrde da će biti najjača hokejaška utakmica svih vremena, dok jedan predstavnik američkog hokejaškog tima tvrdi da će to biti najveći dogadjaj u povijesti ovog sporta.

Hrvatsku će zastupati 19 sportaša, od kojih će 16 sigurno nastupiti. Najviše se očekuje od Ivice Kostelića, a Hrvatska će na zimskoj Olmpijadi prvi put imati i bob reprezentaciju.

XS
SM
MD
LG