Linkovi

Na današnji dan 1999. godine - Bill Clinton oslobođen u postupku opoziva


Na današnji dan 1999. godine - Bill Clinton oslobođen u postupku opoziva
Na današnji dan 1999. godine - Bill Clinton oslobođen u postupku opoziva
<!-- IMAGE -->

12. veljače 1999 godine, Senat Sjedinjenih Država oslobodio je predsjednika Billa Clintona od optužbi da je počinio krivokletstvo i ometanje pravde. Dva mjeseca ranije, Zastupnički dom Kongresa optužio je predsjednika Clintona, prema člancima javne optužbe, za krivokletstvo i ometanje pravde.

Ove su optužbe potekle iz predsjednikovog pokušaja da zataška seksualnu vezu sa bivšom praktikanticom u Bijeloj kući, Monicom Lewinsky. S početkom 7-og siječnja, Senat, prema svojoj ustavnoj dužnosti, održao je saslušanja glede optužbi koje je podnio Zastupnički dom. Saslušanja je predvodio predsjedatelj američkog ustavnog suda William Rehnquist.

Nakon suđenja, koje je trajalo 21 dan, 100 senatora glasovalo je po dvije točke optužnice. 67 glasova za, odnosno dvije trećine senatora, po bilo kojoj od dvije točke optužnice, bilo bi dovoljno da se predsjednika Clintona smjeni s dužnosti. No, to se nije dogodilo – niti polovica senatora nije glasala za smjenu predsjednika s dužnosti.

Po prvom članu optužnice, krivokletstvu, 55 senatora glasovalo je da predsjednik nije kriv, dok ih 45 glasovalo za. Po drugom članu optužnice, ometanje pravde, glasovanje je bilo podjeljeno – polovica senatora glasovala je da ga se proglasi krivim, dok je druga polovica glasovala protiv. Predsjedavajući Vrhovnog suda, Rehnquist, objavio je rezultate glasovanja.

"Predsjedatelj nalaže da se zabilježi sljedeća presuda, u skladu sa glasovanjem članova Senata – Senat, koji je sudio Williamu Jeffersonu Clintonu, predsjedniku Sjedinjenih Država, po dvije točke javne optužnice, koju je protiv njega podnio Zastupnički dom. Nakon što je dvije trećine senatora glasovalo da ga se oslobodi optužnice po obje navedene točke, naređeno je da gore navedeni William Jefferson Clinton bude, i ovom odredbom jeste, oslobođen optužbi po navedenim točkama optužnice", rekao je sudac Rehnquist.

XS
SM
MD
LG