Linkovi

Washington i Moskva ne mogu se složiti u vezi suzbijanja afganistanskog opijuma


Washington i Moskva ne mogu se složiti u vezi suzbijanja afganistanskog opijuma
Washington i Moskva ne mogu se složiti u vezi suzbijanja afganistanskog opijuma
<!-- IMAGE -->

Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Država najavili su ljetos osnivanje zajedničke radne skupine za borbu protiv krijumčarenja narkotika. Predstavnici dvije zemlje sastali su drugi put prošlog tjedna no izgleda da u Rusiji postoji neslaganje oko plana akcije.

Iz Moskve javlja Jessica Golloher.

Rusija i Sjedinjene Države objavili su da se za borbu protiv krijumčara droga u Rusiji najprije trebaju uhvatiti u koštac s valom droga koje stižu iz Afganistana. Prema najnovijim statističkim podacima ruske vlade, u Rusiju iz Afganistana godišnje stiže 12 tona čistog heroina. Prošlog mjeseca ruski izaslanik pri NATO savezu, Dmitrij Rogozin, ustvrdio je da je to po njegovu zemlju 'glavna prijetnja'. On je, također, pozvao NATO savez da borbu protiv krijumčarenja narkotika iz Afganistana u Rusiju proglasi svojim prioritetom.

<!-- IMAGE -->

Direktor Američkog nacionalnog centra za kontrolu narkotika, Gil Kerlikowske, kaže da, premda su se Sjedinjene Države i Rusija suglasile da se zaustavi dolazak droge iz Afganistana, to je pitanje i dalje predmet neslaganja: "Najveći izazov bit će da uspostavimo povjerenje i vjerodostojnu komunikaciju te smanjimo sumnje koje ponekad postoje, poglavito unutar Rusije, u vezi s američkim namjerama."

Ranije ovog tjedna posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan, Richard Holbrooke izjavio je da se Sjedinjene Države i Rusija ne mogu dogovoriti oko rješenja za problematiku uzgoja opijuma. Ruska vlada smatra da tu praksu jednostavno treba iskorjeniti a postojeća polja uništiti, dok Sjedinjene Države smatraju da bi u tom slučaju talibani pridobili seljake na svoju stranu – što Washington želi spriječiti.

Gil Kerlikowske vjeruje kako postoji bolji način rješavanja problema uzgoja maka od onog koji predlaže Moskva: "Vlada Sjedinjenih Država zajedno s vladom Afganistana smatra da postoje drugi načini. Prvo, guvernerima pokrajina daju se nagrade ako smanje površine koje su posađene makom. Drugo, osiguravaju se alternativne kulture za uzgoj tako da siromašni Afganistanci nisu pod kontrolom talibana,što je rezultat uzgajanja maka. Dakle, treba ih naučiti što da čine i dati im druge resurse i onda će se situacija promijeniti."

<!-- IMAGE -->

Čelnik Ruske agencije za borbu s narkoticima, Viktor Ivanov, dopredsjednik je radne skupine za borbu protiv krijumčarenja droga. Ivanov ustraje da je u Afganistanu iskorjenjivanje maka važan korak u borbi s narkoticima. On kaže da je uništavanje maka jedna od mjera koja je priznata, potvrđena i od strane Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Ivanov vjeruje da će borba protiv narkotika biti ekonomski uspješna kada bude uništeno između 25 i 50 posto polja maka.

Premda se Sjedinjene Države i Rusija ne slažu u vezi ovog, dvije su zemlje suglasne oko drugih pitanja te su pristale na razmjenu informacija. Sljedeći sastanak američko-ruskog radnog povjerenstva bit će održan u Beču sljedećeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG