Linkovi

Michelle Obama vodi kampanju protiv ekstremne debljine kod djece


Michelle Obama vodi kampanju protiv ekstremne debljine kod djece
Michelle Obama vodi kampanju protiv ekstremne debljine kod djece
<!-- IMAGE -->

Svako treće dijete u Sjedinjenim Državama je gojazno. O tom problem ovih dana govori američka prva dama Michelle Obama koja je inicirala vladin projekt pod naslovom "Let's Move" – 'Pokrenimo se'. Tu je naglasak na tjelovježbi i boljoj prehrani.

AmeričkA ministrica zdravstva tvrdi da je svako treće američko dijete gojazno, što je najveći postotak ekstremno debele djece u razvijenim zemljama. U posljednjih 30 godina, postotak gojazne djece u Americi utrostručio se. Američka prva dama želi promjeniti takvo stanje, još u ovoj generaciji. "Nitko od nas ne želi ovakvu budućnost za našu djecu, niti to želimo za našu zemlju" - rekla je prilikom predstavljanja ovog projekta Michelle Obama.

<!-- IMAGE -->

Prva dama SAD zalaže se da se najmlađi Amerikanci više angažiraju u raznim tjelesnim aktivnostima i sportovim kao i zdraviju hranu u školama. Kaže da 30 milijuna američke djece većinu kalorija tijekom dana dobije u školskim kafeterijama. Vlada predlaže da se u poboljšanje hrane u školama, u idućih 10 godina, uloži dodatnih 10 milijardi dolara.

"Roditelji trebaju svoju djecu ispravno hraniti kod kuće. Međutim, tako mora biti i u školama - bez previše soli i masnoća" - rekla je gospođa Obama.

Prva dana kaže da liječenje bolesti vezanih uz pretilnost godišnje košta skoro 150 milijardi dolara. Pedijatri ističu da ukoliko djeca počnu razvijati navike zdrave prehrane u ranoj dobi, uspjet će smršaviti, i neće biti prekomjerno gojazni kad odrastu.

<!-- IMAGE -->

"Svakodnevno vidimo gojaznu djecu mlađu od dvije godine, kako pokušavaju naučiti hodati ili trčati. Pretilnost također može dovesti do problema dišnog sustava. Tinejdžerima s dijabetesom možda će biti potrebna transplantacija bubrega već u tridesetim godinama" - izjavila je nedavno jedna američka pedijatrica.

Stručnjaci preporučuju da djeca svakodnevno provedu sat vremena u tjelovježbi. No za američku djecu , od kojih mnoga dnevno provedu i do 7 i pol sati pred televizorom ili s raznim elektroničkim napravama - to je vrlo teško.

Ovo je prvi državni odbor za borbu protiv gojaznosti djece. Ovo tijelo roku od tri mjeseca treba formulirati plan kako smanjiti stopu pretilnosti. U međuvremenu, Michelle Obama kaže da joj nije namjera sa jelovnika potpuno izbaciti hranu koju djeca vole, nego je cilj naći pravu ravnotežu između hamburger, voća i tjelovježbe.

XS
SM
MD
LG