Linkovi

Dolazak senatora Browna na mjesto pokojnog Edwarda Kennedyja kraj je jednog doba


Dolazak senatora Browna na mjesto pokojnog Edwarda Kennedyja kraj je jednog doba
Dolazak senatora Browna na mjesto pokojnog Edwarda Kennedyja kraj je jednog doba

<!-- IMAGE -->

Prošli je tjedan za američkog senatora zaprisegnuo Scott Brown, republikanac iz Massachusettsa. Brown je iznenadio mnoge kada je prošli mjesec pobijedio na izvanrednim izborima za popunu upražnjenog mjesta Edwarda Kennedyja, koji je preminuo ljetos. Dolaskom republikanca Browna na mjesto legende Demokratske stranke, na američkoj je političkoj sceni završila jedna čitava era.

Republikanac Scott Brown u Senatu Sjedinjenih Država došao je na mjesto Teda Kennedyja koji je senator bio punih 46 godina. Jedan od prvaka Demokratske stranke, Ted Kennedy je preminuo ljetos uslijed posljedica raka na mozgu. Edward Kennedy bio je izdanak vjerojatno najglasovitije američke političke obitelji. Najstariji mu je brat bio ubijen u drugom svjetskom ratu. Brat John Kennedy, ratni heroj, bio je kongresnik, senator i predsjednik države. 1962. na njegovo upražnjeno mjesto u Senatu bio je izabran i najmlađi od Kennedyjevih, Ted.

Dvije godine kasnije, senator je postao i Bobby Kennedy, koji je prethodno bio ministar pravosuđa u vladi svog brata Johna, koji je ubijen u atentatu. Nakon što je 1968. i Bobby Kennedy bio ubijen u atentatu – Ted Kennedy je najavio da će do kraja života ostati na političkoj sceni.

"Kao i trojica moje poginule braće, i ja ću podići zastavu i nastaviti dalje. Održava me sjećanje na godine koje smo proveli zajedno. Nastojat ću biti onakav kakvi su oni bili – pravedan, izvrstan, hrabar, u svemu besprijekoran."

Ted Kennedy je imao predsjedničke ambicije no one su u velikoj mjeri bile ugrožene nakon što je u prometnoj nesreći 1969. godine u njegovom automobilu poginula jedna djevojka. Kako je Kennedy, čini se, vrlo brzo napustio mjesto nesreće – stradala je njegova reputacija. 1980. ipak je bio izazivač tada aktualnog predsjednika Jimmy Cartera, za nominaciju Demokratske stranke. No, demokrati su izabrali Cartera.

Ted Kennedy je do kraja svog života bio senator, boreći se za zdravstveno osiguranje za sve Amerikance, puno poštivanje ljudskih prava i državnu pomoć siromašnima. 2008. podržao je predsjedničku kandidaturu Baracka Obame.

"Došao sam ovdje da budem s vama, da promijenimo Ameriku, da oživimo nadu u njezinu budućnost, da ostvarimo njezine ideale. To ćemo učiniti tako što ćemo izabrati Baracka Obamu za predsjednika."

Pokojnog demokratskog senatora iz Massachusettsa u Senatu je zamijenio republikanac Scott Brown, donedavno slabo poznati član lokalnog zakonodavnog tijela. Brown je nakon proglašenja pobjede odao počast svom prethodniku.

"Senator Ted Kennedy je bio neumorni radnik i političar velikog srca. Većinu svog života, on je bio najutjecajniji političar naše savezne države."

Povjesničar Senata Sjedinjenih Država Donald Ritchie o Tedu Kennedyju kaže:

"On je svakako jedna od najprominentnijih ličnosti ovog tijela. Služio je dovoljno dugo da vidi mnoge od svojih inicijativa kako djeluju u praksi. Znao je na svoju stranu pridobiti političke protivnike. Mnogi zakoni koje je on predložio bit će na snazi desetljećima ako ne i duže."

Sin Teda Kennedyja Patrick Kennedy član je Zastupničkog doma. I neki drugi članovi 'dinastije' Kennedyjevih su u javnom životu. No, politički se analitičari slažu da mlada generacija vjerojatno neće ponoviti uspjehe Johna, Roberta i Edwarda Kennedyja.

XS
SM
MD
LG