Linkovi

Pripreme za osiguravanje Super Bowla trajale su godinu i pol


Pripreme za osiguravanje Super Bowla trajale su godinu i pol
Pripreme za osiguravanje Super Bowla trajale su godinu i pol
<!-- IMAGE -->

Ekipa New Orleans Saints, po prvi put u svojoj povijesti osvojila je Super Bowl, naslov prvaka lige američkog nogometa. U dramatičnoj utakmici Saintsi su sinoć u Miamiju svladali Indianopolis Coltse, rezultatom 31-17. Coltsi su poveli 10-0 no Saintsi su se pribrali i preuzeli kontrolu nad loptom i prvo poravnali rezultat, a pet minuta prije kraja uspjeli su steći značajnu prednost koju više nisu ispustili. Procjenjuje se da je u Americi utakmicu gledalo oko 100 milijuna televizijskih gledatelja, uz milijune diljem svijeta.

Za vrijeme poluvremena gledateljstvo je zabavljala grupa The Who. Povodom Super Bowla predsjednik Barack Obama, inače veliki ljubitelj sporta, bio je domaćin zabave u Bijeloj kući. Upitan za analizu prije početka utakmice predsjednik Obama je rekao da su Coltsi jača momčad, no da se on nada pobjedi Saintsa. Nakon uragana Katrina, koji je poharao New Orleans prije četiri godine, Saintsi su postali sentimentalni favorit poklonika američkog nogometa.

U osiguravanju Super Bowla sudjelovalo je oko 50 američkih agencija, saveznih i lokalnih. Njihove pripreme trajale su godinu i pol. Prije SuperBowla američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je da je sve spremno za prevenciju terorističkog napada. "Svi radimo na tome da Super Bowl protekne bez problema.Sve smo učinili kako bi ovaj veliki događaj bio siguran", kazala je.

Zračnim prostorom nad Miamijem patroliraju lovci F-16. Zona zabrane leta nad gradom široka je nekih 48 kilometara i njezino važenje prestaje tek nakon utakmice.Posebne letjelice elektronski će pratiti za vrijeme utakmice svaki avion u rasponu od 400 kilometara od Miamija. Stadion okružuje sigurnosna zona duboka nekih stotinu metara u koju će moći ući jedino gledatelji s ulaznicama, nakon podrobne provjere.Posebne mjere sigurnosti uvedene su uz rijeku St. John.

Glasnogovornik profesionalne lige američkog nogometa Brian McCarthy kaže da navijači shvaćaju zbog čega su mjere predostrožnosti potrebne. "Navijači znaju da je ovo jedan od najvećih događaja na svijetu te da su mjere sigurnosti jače nego na uobičajenoj nogometnoj utakmici.Kontrola počinje već na parkiralištu, i za osobe i za vozila.Željeli bi da ljudi dođu na utakmicu nešto ranije, da se obuku prikladno te da sa sobom ne nose nepotrebne stvari.U principu, na stadion je dopušteno unijeti stvari koje vam stanu na dlan ruke, bilo što veće se ne može unijeti".

<!-- IMAGE -->

U Miamiju će biti mnogo navijača iz Louisiane.Sveci iz New Orleansa u svojoj više od četrdeset godina dugoj povijesti nikada nisu igrali u Super Bowlu.Ove godine do njega su doslovce 'promarširali', pobijedivši mnoge razvikanije momčadi.Time su i osokolili svoj grad koji se još uvijek oporavlja od katastrofalnog uragana Katrina u ljeto 2005.Tada je razoreno više od stotine tisuća domova, više od polovice stambenog fonda grada.Trećina kuća i stanova u New Orleansu niti danas nije useljiva.Iako su posljedice nevremena i danas prisutne, također su vidljivi i veliki građevinski projekti, širom južne Louisiane.

No, polet je građanima New Orleansa ove godine vratio najviše njihov nogometni klub, Saints-i, koji danas igraju za naslov najbolje momčadi NFL, profesionalne lige američkog nogometa.Trener Sean Payton kaže da je klub postigao mnogo u posljednje četiri godine. "Prije četiri godine, na krovu stadiona bilo je mnogo rupa.Naši navijači zaslužili su Super Bowl.Mi smo svi vrlo ponosni što sudjelujemo u svemu ovome.To je poseban doživljaj".

Ključni igrač Saints-a, 'quarterback' Drew Brees, kaže da je klub odigrao veliku ulogu u obnovi New Orleansa. "Imamo toliko paralela između nas i grada.I grad i mi ovisimo o solidarnosti.Uspjeh ovisi o uzajamnom pomaganju.New Orleans je na putu oporavka, u mnogome to ej danas grad koji je još bolji od prijašnjeg New Orleansa.Isto tako i naš klub.Naši su nam navijači mnogo pomogli da dospijemo do finala".

<!-- IMAGE -->

Drew Brees je u neworleanške Svece došao 2006. Meposredno nakon uragana Katrina, kada je klub igrao u susjednim gradovima Baton Rougeu i San Antoniu.Za šest godina igranja u klubu Drew Brees zarađuje 60 milijuna dolara.Iako je ove godine bio najbolji quarterback NFL-a, Drew Brees kaže da mu je draže što ga se poznaje po humanitarnom radu koji obavlja ne-profitna zaklada koju su osnovali on i njegova supruga.

Bračni par Brees je donirao pola milijuna dolara za obnovu neworleanških škola a Zaklada Brees Dream je prikupila i gotovo dva milijuna dolara za druge razvojne projekte.Hoće li Sveci iz New Orleansa zaista danas i pobijediti favorizirane Coltse za sada se ne zna.No, bez obzira na pobjedu ili poraz, Drew Brees i njegov klub već se sada smatraju pobjednicima.

XS
SM
MD
LG